UPDATE: Crimă cu premeditare pe drumul Ianculeştiului

• publicat la: 22 august 2015
UPDATE: Crimă cu premeditare pe drumul Ianculeştiului

UPDATE:

La sedinta de consiliu local de luni 24 august 2015, delegatul sătesc  Ciprian Chiorean a solicitat Primăriei Carei instalarea a 2  camere de supraveghere, la intrarea şi ieşirea de pe această porţiune de drum pe care sunt plopi.

Potrivit primarului Kovacs,….proprietarul de teren din spatele plopilor spune că aceştia fac umbră şi încă nu avem toate datele dar bănuim că el a făcut tăieturile de jur împrejur…..Eu spun că toţi trebuie tăiaţi pentru că nu există un aliniament ca lumea … am mai pus arbuşti dar au dispărut…să-i explicăm la oameni că paravanele naturale trebuie să punem şi sunt bune pe timp de iarnă împotriva zăpezii. O să pun să schimbe aliniamentul, să tăiem toţi plopii la toamnă şi să punem alţii…

Ce nu se spune oficial , este faptul că valoarea  unui mc de scândură de plop, solicitată în Austria  ca  material pentru mobilă de bucătării, ajunge la 700 euro pe mc.  Din cei 13 plopi tăiaţi, rezultă cam 10 mc de scândură deci în jur de 7 mii euro.

Suma ar fi mai mult decât binevenită pentru terminarea lucrărilor de renovare a bisericii satului Ianculeşti, singura biserică de pe raza UAT Carei care în ultimii 25 de ani nu a beneficiat de vreun sprijin material.

La fel ca în cazul tăierilor de arbori din parcul castelului, nici destinaţia materialului lemnos rezultat în urma tăierilor de plop de pe drumul spre Ianculeşti nu este făcută publică.

 

13 plopi de pe drumul de intrare în satul Ianculeşti au fost  doborâţi după ce în prealabil au fost tăiaţi de jur împrejur pentru a se usca şi a părea bolnavi şi periculoşi.

Filmul crimei de pe drumul ce duce spre frumosul sat de moţi Ianculesti e o poveste de coşmar, demn de cele mai alese scenarii de film.

Povestea e  de fapt un fapt real, ce poate fi urmărit de cei  interesaţi în restabilirea Legii si Ordinii in cadrul UAT Carei.

Acum 7 ani, fostul delegate sătesc din Ianculesti, încheia o minută cu un reprezentant de la DSPL din cadrul primăriei Carei prin care se convenea ca toţi plopii de pe marginea drumlui ce duce la Ianculeşti , să fie tăiati. La vremea respectivă a fost efectuată şi marcarea lor, urmele mai fiind vizibile şi în ziua de azi.

Şi tot la vremea respectivă, satul a reacţionat . Oamenii au ieşit  din case şi au împiedicat măcelul falnicilor plopi plantaţi de prof. Mihai Bertiean, actualmente preşedintele Asociaţiei Refugiaţilor din Carei şi împrejurimi.

Se părea că problema a fost tranşată şi că s-a renunţat la gândurile criminale la adresa falnicilor plopi ce străjuiesc intrarea în sat.

Au fost vizaţi în schimb plopii de pe drumul ce leagă Careiul de Tăşnad, unde aceştia au dispărut pur şi simplu de parcă ar fi fost nişte batiste uşor de ascuns prin buzunar.   Au căzut pradă nesătuilor de bani obţinuţi prin furt, şi plopi de pe raza satelor Tiream sau Pişcolt.

Doar de câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

În luna ianuarie, fiind epuizate stocurile de plop în picioare din judeţ, hoţii au revenit din nou la Ianculeşti. Într-o noapte de iarnă din ianuarie 2015, 8 plopi au fost tăiaţi cu drujba, secţionaţi tot la faţa locului la dimensiuni Stas şi apoi încărcaţi în mijloace de transport adecvate. Şi totul în toiul nopţii, fără ca cineva să prindă de veste şi fără ca vreo maşină a Poliţiei Locale din subordinea Primăriei Carei să observe activitatea ce se presupune că a durat câteva ore.

Delegatul sătesc Ciprian  Chiorean a făcut o sesizare către Poliţia Municipiului Carei dar nici până în ziua de azi nu se cunoaşte făptaşul sau făptaşii.

Recent, mai exact la şedinţa de CL din data de 29 aprilie 2015, consilierul PSD Ionuţ Oneţ, solicita  tăierea plopilor pe motiv că ar fi găunoşi. Detalii aici

Vehemenţa cu care a înaintat această solicitare a surprins la data respectivă. Tăierea plopilor a fost mai importantă pentru fiul satului decât construirea Capelei Mortuare sau renovarea Căminului Cultural sau recuperarea lacului şi pădurii  satului.

Lemnul de plop a ajuns la mare căutare!

Şi astfel, văzând că pe cale legală demersurile nu au şanse de izbândă, cei interesaţi în valorificarea lemnului de plop au adoptat metoda brevetată cu succes de primăria Carei. Aceasta, recurge la tertipuri de genul- lăsăm un rond de trandafiri în paragină, nu îl udăm, nu îl întreţinem şi când planta vie se usucă pe picioare  venim ca salvatori ai vegetaţiei uscate şi inestetice şi o înlăturăm fără pic de scandal. La fel s-a procedat şi în cazul plopilor dinspre Ianculeşti.

Premeditarea acţiunilor de tăiere a plopilor

PREMEDITÁRE, premeditări, s. f. Acțiunea de a premedita și rezultatul ei; premeditație. ♦ (Jur.) Circumstanță agravantă constând în săvârșirea în mod deliberat, pe baza unor pregătiri minuțioase, a unei infracțiuni.

Plopii de pe drumul de intrare în satul Ianculeşti  au fost  ucişi cu bună ştiinţă prin acţiuni premeditate.

La sfârşitul lunii iulie, delegatul sătesc Chiorean a depus o plângere la Poliţia Locală Carei, la Poliţia Municipală Carei şi la departamentul de spaţii verzi din Primăria Carei  deoarece persoane necunoscute au acţionat pe timp de noapte şi au inelat exact cei 13 plopi care au fost tăiaţi ulterior  în data  21 august.

Toţi reprezentanţii instituţiilor menţionate  s-au deplasat la faţa locului, au aruncat o privire şi duşi au fost. Nici la această sesizare , reprezentantul satului nu a primit vreun răspuns.

Ce presupune inelarea? Este operaţia prin care un drujbaş profesionist trasează cercuri, roată copacul, pe o porţiune de 2 cm în adâncime, suficient pentru a perturba procesul de alimentare al organismului viu şi a determina uscarea lui în timp.

Dacă urmăriţi imaginile, inelările sunt deosebit de artistic realizate ceea ce presupune că au fost opera unui profesionist în mânuirea drujbei.

Odată iniţiat procesul de distrugere lentă, copacii au început să se usuce pe picioare iar la momentul potrivit, cineva a depus o sesizare la compania de electricitate pentru înlăturarea lor pe motiv de pericol public.

Doar că plopii tăiaţi nu sunt doar cei din imediata apropiere a transformatorului de curent   desemnat ca motiv suficient de serios pentru tăierea unor plopi viguroşi.

Au fost tăiaţi şi plopi de la 200 m distanţă. Toţi având diametre aproipiate, drepţi , fără noduri sau alte imperfecţiuni ce ar putera împiedica comercializarea lor.

Potrivit celor declarate de reprezentanţi ai departamentului de spaţii verzi din primăria Carei, plopii tăiaţi, toaletaţi şi segmentaţi la dimensiuni bine stabilite, sunt duşi la gaterul d ela Urziceni.  Aceleaşi surse menţionează că tăietorii cu drujbe nu fac parte din cadrul primăriei Carei ci ar fi de la Ocolul Silvic.

În imagini însă nu apare un angajat îmbrăcat adecvat pentru o operaţiune legală de tăiere de copaci , aşa cum s-ar cuveni dacă ar face parte de la un Ocol Silvic.

Potrivit surselor din primăria Carei, crengile îndepărtate de la copacii tăiaţi vor fi oferite ca lemn de foc la persoanele  stabilite de angajaţi ai primăriei Carei sau la Biblioteca Municipală.

Nimeni însă nu a putut oferi vreun răspuns legat de destinaţia scândurilor obţinute la gaterul de la Urziceni. Ba că ar fi folosite ca şi cofraje la Liceul Tehnologic, ba că sunt folosite la construirea de wc-uri dar concret, nimeni nu spune nimic. În mod normal, toată cantitatea de scândură obţinută ar trebui valorificată iar contravaloarea folosită pentru reparaţiile de la biserica satului.

Solicitări despre destinaţia scândurilor obţinute la gater în urma tăierilor masive din parcul central Carei am mai solicitat  Primăriei Carei dar nimeni nu a oferit o informaţie exactă.

Din cei peste 220 de copaci tăiaţi din parc şi alte câteva zeci din întreg oraşul, se puteau obţine sume frumoase dacă se organiza o licitaţie de valorificare a materialului lemnos.  Ar fi  înlăturat   suspiciunile ce planează asupra primăriei  Carei privind tăierile de copaci de pe  raza sa de competenţă.

Solicităm celor ce deţin informaţii despre persoanele care au făcut tăierile circulare din lunile trecute  să le facă publice pentru a se evita pe viitor astfel de tăieri nejustificate.

Până în cursul acestui an, niciunul din plopii de la intrarea dinspre Ianculeşti nu a dat semne de boală sau de uscare.

Cine se va încumeta să instrumenteze acest caz clar de crimă cu premeditare la adresa plopilor din Ianculeşti?

 

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 22 august 2015 - 17:54

Citez din articol: „La sfârşitul lunii iulie, delegatul sătesc Chiorean a depus o plângere la Poliţia Locală Carei, la Poliţia Municipală Carei şi la departamentul de spaţii verzi din Primăria Carei deoarece persoane necunoscute au acţionat pe timp de noapte şi au inelat exact cei 13 plopi care au fost tăiaţi ulterior în data 21 august.”

Delegatul sătesc să o depună imediat ca plãngere prealabilă formulată impotriva unor autori necunoscuți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, in atenția Doamnei Prim-Procuror Proșa, cu număr de inregistrare.

„Plângerile” depuse la Poliția Municipală, la cea Locală și la Spații verzi din Primaria Carei au exact valoarea unei frecții făcute cu spirt Diana la un picior de lemn de plop, fiindcă domnii aceștia nu vor mișca, niciodată, nimic, fără să primească un „impuls” serios de la Parchet. Garantat.

de Viorel la 22 august 2015 - 18:06

Stati linistit,a venit cucoana sefa din concediu de maternitate??
Adica,a venit sau nu,cam aceeasi stare de fapt,stie si cucoana cum trebuie musamalizate dosarele,vezi dosarul de trimitere in judecata al tov Nastasescu pt abuz in serviciu si inselaciune,iar ulterior tot tov prim procuror a dat rezolutie de ne trimitere in judecata,un fel de alba neagra! O fi fost invatata de fostul prim porcuror?!?!

de Horia Mărieș la 22 august 2015 - 18:12

@Viorel: Nu știu ce-i cu maternitatea prim-procurorului. Nu mă informează, nu sunt eu tatăl.

Moții clujeni: http://www.napocanews.ro/2013/04/oamenii-si-au-facut-singuri-dreptate-la-cluj-au-oprit-doua-camioane-incarcate-cu-lemn-furat-in-comuna-maguri-racatau.html

de flore la 22 august 2015 - 20:14

ce se aude cu dosarul cu suspendare a lui jena de pe cand era dereftor la mobicrasna si colabora cu fostul delegat satesc onet pentru sifonarea de materie prima lemnoasa la firma lor ????
are legatura taierea plopilor cu plata datoriilor lui nelutu pt apart din oradea ???
batranu nelu are pensie de handicapat de vedere da conduce bolizi pe drumurile careiului de zici ca e fecior! cand se ia de la el terenul parcului din sat pe care a facut vilocul din banii luati pentru dosarele de pensionare si din invartelile cu jena?
nu aveti numai un datornic la oras ci si unu cu dosar penal chiar daca a luat cu suspendare

de tasnadean la 22 august 2015 - 21:47

De perdele forestiere nu s-a auzit pe la Carei ? Unii pun copaci cate doua randuri pe marginea soselelor pentru a proteja soseaua pe timp de iarna. Cand o sa sufle vantul toata zapada pe sosea si nu se va putea circula o sa-si dea seama ce prostie au facut cu aceste taieri

de anonim la 23 august 2015 - 07:13

ai dreptate tasnadean dar nu numai astai problema cun ar arata drumul vara plopi .
atuci cand s-au furat noaptea nu so rezolvat nimic dar daca nici amu nu se va putea rezolva, Ianculestiu atu ii de bataie de joc la alti ca vede ca pote face ce doreste din el

de careien la 23 august 2015 - 08:02

in orasul carei nu mai exista politie si procuratura?
agentia de protectie a mediului pe cine protejeaza in carei?

de pop la 23 august 2015 - 13:10

cu balta satului ce mai e fratilor, au luato unguri si pe aia peste noapte?

de anonim la 24 august 2015 - 08:23

ai dreptate pop ca si balt o luatot tot asa ca satul nu e unit si nu
o umblat sa rezolve nimic ca daca umblsau unca era balta satului

de emil la 24 august 2015 - 08:41

careien

Există și poliție și parchet. La îndeplinirea îndatoririlor însă, nu se prea mai văd.
Agenția de protecție a mediului protejează mediul. Unguresc.

de emil la 24 august 2015 - 08:42

anonim

Chiar crezi că le pasă?

de Horia Mărieș la 25 august 2015 - 19:44

Articolul în sine precum și „Update”-ul recent mi-au întărit convingerea (pe care o am de mai multă vreme) că în cadrul Primăriei Municipiului Carei deciziile se iau pompierește de către o majoritate mută dar total habarnamistă formată din consilierii UDMR, FDG, PSD și alți ALDE ăia, una obedientă primarului Kovács Jenő și dirijată doar de „cum vor mușchii” acestuia. Nimic de făcut, nimic de dres aici, lucrurile pot fi schimbate eventual doar de votul pe care careienii îl vor da la alegerile locale din toamna anului viitor. Mari speranțe pentru ca să se schimbe ceva în bine la anul, nu sunt, majoritatea alegătorilor careieni fiind unii „captivi”.

In C.L. și in Primăria Municipiului Carei nu este cunoscută de loc legislația în vigoare, acolo totul este se face „după ureche”, totul este la cheremul legii-bunului-plac, totul se decide doar pe baza unor „helyi törvények” promulgate pe cale orală și născute de neuronii cei puțini dar bolnavi ai primarului. Una zicea primașul Kovács in ședința din 29 aprilie a.c., alta a zis în ultima ședința:

https://vimeo.com/126900231

Am și eu niscaiva neclarități rezultate din lecturarea articolelor publicate pe această temă, cum ar fi de exemplu și a celor conținute într-un articol precedent, datat 21 august a.c.:

1. Cine sunt cele două persoane nominalizate în articolul datat 21 august a.c., „dl. Balogh și AnaMaria Kozma”? Ce rol joacă aceste două personaje in această afacere dubioasă?

2. De la ce „Ocol Silvic” a fost echipa care a tăiat cei 13 plopi, cine a condus echipa respectivă (în fotografii apare un individ înțolit în cămeșă bleu), cine le-a dat dispoziție (scrisă sau verbală) acestor indivizi pentru ca să taie plopii? Ocolul ăla silvic este unul anonim? A fost dată o dispoziție scrisă sau cei de la Ocolul Sivic anonim au făcut tăierile de capul lor, asta numai fiindcă au pădurari, drujbe și utilaje de transport?

3. Cine a dat dispozitie celor de la Poliția Locală Carei să protejeze drujbașii ocolului silvic și pe cei ce circulă pe drumul respectiv în timpul acțiunii de tăiere a plopilor?

4. Cine este de fapt proprietarul celor 13 plopi? Este Statul Român, este C.L. al Primăriei Municipiului Carei de care ține dpdv administrativ satul Ianculești, sunt niscaiva persoane fizice al caror teren agricol se învecinează cu drumul străjuit de plopii „care țin umbră”? Păi ce să țină plopii dacă nu umbră? Să țină sticleții din capul primarului Kovács? E cam ceață densă in domeniul ăsta. Am înțeles că plopii cei făr’ de soț au fost plantați pe vremuri comuniste de elevi ianculeșteni îndrumați de un fost profesor-director de școală din Ianculești.

5. Garda de Mediu și alte „organe” specialiate in mediu, in natură și în pasări moarte dar bine protejate de ONG-uri sifonatoare de fonduri europene din județul Satu Mare n-au nici un cuvânt de spus atunci când cineva culcă la pământ niște plopi aflați pe marginea drumului, pe domeniul public?

Ar mai fi poate și alte intrebări, mai mult sau mai puțin inteligente de pus, dar parcă este totuși mai bine să și le pună „organele” locale abilitate, cele care (pun pariu că) nu vor mișca nici măcar un singur degețel pentru lămurirea ei, din incompetență dar mai ales din impotență si din indolență.

Ce mai contează niscaiva plopi în țara asta, când Hrebenciuc și gașca lui puneau la cale furtul a 40.000 hectare de pădure, când prin județul Bihor o avocată escroacă a pus mâna prin fals in acte publice pe mai mult de 60.000 hectare de pădure, când baronii tip Kerestolyi au spoliat deja de multă vreme zestrea forestieră a României, etc.?
Chiar, ce mai contează 13 plopi? De ce ne mai agităm atâta?
De kuku-bau.

de Horia Mărieș la 12 octombrie 2015 - 17:15

Opinie de Carei (Careianul – 6 are ago in Stiri de Carei) l-a chestionat pe consilierul local Ionuţ Oneţ, preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Carei, vizavi de acuzaţiile că ar fi trădat interesele locuitorilor satului Ianculeşti, dar şi despre ceea ce a intreprins în sprijinul ianculeştenilor.

Sasul a uitat intenționat să-l întrebe pe junele imberb doar un singur lucru important: Ce a făcut bravul ianculeșteanul pesedist pentru readucerea in folosința sătenilor din Ianculești a celor cca 40 de hectare de pășune comunală, a fãneței și a cca 28 hectare de pădure comunală, probabil exact cea mănărită de escroci careieni domiciliați pe Str Căplenilor și numită Padurea Mică Foieni (Kis Fényi Erdö)?

Poate află investigatorul cel dăștept de pică ce zace pitit in finul primașului, de ce n-a mișcat nici măcar un degețel pentru ianculeșteni in această spetă PSD-istul cel profitor de posturi directorale pe la Îmbunătățiri Funciare SM? Eu zic că de prost și de trdator ce este. După câte știu eu, a făcut pentru ianculeșteni exact cãt un rahat cu perje.

Dar sasul are tot dreptul să mă contrazică. Trăim într-o free country iar el este indubitabil pupincuristului pesedistului baron județean

de Horia Mărieș la 12 octombrie 2015 - 17:21

Sasul cel cu doi neuroni și cu o singură opinie, aia pro-Kovács, poate nu știe ce tâmpenii și-a „asumat” săful pesedist căreian.
Îi reamintim noi, cu mare drag, în prag:

https://vimeo.com/126900231

de motul la 12 octombrie 2015 - 17:33

sa scrie finul primarului si de ce tot umbla jeno la unchiul lui ionut acasa inainte de campanie si imparte darurile?
batranul coconet e fostul asociat a lui jeno de la fabrica de mobila cu care a dat faliment si acum mosuluica a luat pensie de handicapat de vedere si ia si ajutoare europene si el sta in ditai viloiu din ianculesti facut pe terenul unde era un parc frumos….

Lasati un comentariu