Liturghie Arhierească la Carei de Ziua Armatei

• publicat la: 26 October 2015
Liturghie Arhierească  la Carei de Ziua Armatei

IPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului si PS Iustin Sigheteanul, Episcop al  Maramureşului si Sătmarului, s-au aflat duminică, 25 octombrie 2015, în mijlocul credincioşilor careieni pentru oficierea Liturghiei Arhiereşti de dinaintea ceremoniilor dedicate  Zilei  Armatei României.

In dangătul clopotelor de la Biserica ,,Sf.Dimitrie’’ din centrul municipiului Carei, Înaltii Ierarhi au  avut parte de o primire deosebită din partea protopopului Crainic, al academicienilor Emil Burzo şi Marius Porumb, al Despărţământului ASTRA Carei,a tinerilor de la ASCOR Baia Mare, a numerosi preoţi si credincioşi.

În faţa bisericii, IPS Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ si PS Iustin Sigheteanul, Episcopul  Maramuresului si Sătmarului au  fost primiţi cu pâine şi sare, după datina strămoşească, cu  dragoste si bucurie, de delegatul sătesc din Ianculesti, Ciprian Chiorean,  de moaţele din  Marna în frumoase costume tradiţionale.

După ce a binecuvântat credincioşii prezenţi,  ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul au  oficiat  Liturghia Arhierească, începând cu ora 9,00.

La slujba închinată memoriei eroilor  căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru libertatea şi unitatea neamului românesc au luat parte numerosi credinciosi. După  ora 10,30, a sosit si primarul Kovacs iar mai apoi au ajuns si oficialităţile ce veneau de la ceremoniile din Satu Mare dedicate Zilei Armatei,ministrul Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă şi oficialităţile judeţului, prefectul dr.Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare,Adrian Ştef, vicepreşedintele  C J Satu Mare, Mircea Govor şi consilieri locali.

După încheierea slujbei arhiereşti, înalţii ierarhi şi înaltele oficialităţi s-au deplasat în alai spre Monumentul Ostaşului Român, unde de la ora 12,30 au început ceremoniile militare.

comentarii

de Dr.ing. I.Ardelean la 27 October 2015 - 13:32

La Careii Mari, ne-am mai cinstit odata eroii !
E drept, i-am mai cinstit.
I-am mai cinstit c-asa se cuvine cit mai suntem si recunoastem fara frica ca le suntem urmasi.
I-am mai cinstit cu coroane si citeva discursuri. Poate mai mai mult ca altadata dar nicidecum pe cit ar trebui si pe cit ar merita ei !
N-a fost calcare pe picioare la depunerile de coroane; si parca nici la discursuri n-a fost mare imbulzeala.
Si din cita vrajba cultivam intre noi, spiritele celor cazuti la datorie au facut ca la un moment dat, precum cel al ridicarii parastasului , conform si obiceiului, cei din primele rinduri, in speta oficialitatile de orice fel, inclusiv politice, au strins rindurile,s-au mai adunat unii-n alţii şi s-au atins unii pe alţii.
Bine ar fi sa intelegem odata ca adevarata recunostinta fata de jertfa lor suprema ne-o vom arata nu prin discursuri inzorzonate sau prin parade zgomotoase, ci prin pastrarea si inaltarea valorilor pe care ei le-au aparat in si pentru aceasta tara.
Pentru eroii cazuti intoarcerea acasa nu a insemnat cite un piept greu si plin de decoratii si medalii ci cite un petic de hirtie pe care scria mesajul dureros „ erou cazut la datorie”.
S-au jertfit fara sovaire, iar din lumea spiritelor unde sufletele lor s-au regrupat mai transmit cite un gind prins din zbor de poeti :
„Pune tata steag la poarta
Si iarta-ma, iarta-ma c-am murit,
Stiu ca mama mai asteapta
Si mai stiu ca-ntr-un ceas, a albit.
O fărîmă de colindă
Du-o Doamne pîn’ la îngeri pînă sus
Ca-ntr-o noapte ea s-aprindă
Candelă acelor ce s-au dus”
Sa nu uitam !
“Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,
Ca şi cum ar fi viu între noi,
Ca şi cum s-ar fi întors acasă.
Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
Strigaţi-l din când în când pe nume,
Ca şi cum ar fi viu printre noi
Şi atunci el va surâde în lume.”

In ce fel simtim citind aceste versuri la rememorarea eroilor de la Carei ?
Ce spirit si trairi ne cuprind?
Mai trebuie ceasuri sa ne prinda vorbind?

Lasati un comentariu