Se returnează 800 de milioane de euro din fondurile pe dezvoltare rurală dar pentru satul Ianculeşti nu a fost accesat niciun proiect

• publicat la: 10 December 2015
Se returnează 800 de milioane de euro din fondurile pe dezvoltare rurală dar pentru satul Ianculeşti nu a fost accesat niciun proiect

România va returna Comisiei Europene cel puțin 800 de milioane de euro din fondurile alocate pe dezvoltare rurală prin PNDR 2007-2013, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la o conferință de specialitate, titreaza Agerpres.

…”Cel puțin 800 de milioane (de euro n.r) vor fi returnați Comisiei Europene și este dureros că se întâmplă așa pentru că vă imaginați, cu 800 de milioane de euro se puteau face multe afaceri în mediul rural care să aducă o viață mai bună fermierilor și mai ales celor care desfășoară activitatea în afara agriculturii” a spus  Achim Irimescu, la conferința “Dezvoltarea integrată a mediului rural în România”.

PNDR 2007 — 2013 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 — 2013, bani care trebuiau contractați până la finele lui 2013, dar care mai pot fi plătiți până la sfârșitul lui 2015, mai noteaza Agerpres.

Municipiul Carei are în componenţă şi localitatea rurală Ianculeşti, trecută de Serviciul de Taxe şi Impozite  în prima zonă de impozitare.

Un sat fără apă curentă, fără canalizare, fără Cămin Cultural sau şcoală, fără trotuare şi fără  internet sau posibilitate de urmărire a posturilor locale TV este  încadrat în prima zonă de impozitare! Drumuri de piatră sau pământ sunt căile de acces ale sătenilor.

Chiar şi aşa, Primăria Carei nu a accesat niciodată un proiect european  care să vină în sprijinul comunităţii de moţi din Ianculeşti. Căminul  Cultural este în stare avansată de degradare, la fel şi clădirrea şcolii iar infrastructura este una de coşmar. Pentru câteva camioane de piatră delegatul sătesc trebuie să facă antecameră la primari de parcă ar fi în interesul său personal. La fel şi în cazul bisericii care  nu a mai fost renovată de zeci de ani iar alocarea de fonduri financiare străvezii faţă de necesităţile reale  se face de parcă banii s-ar da din buzunarul personal al primarilor sau al administratorului public şi nu din bugetul local la care toţi contribuim.

România va returna Comisiei Europene cel puțin 800 de milioane de euro din fondurile alocate pe dezvoltare rurală prin PNDR 2007-2013  deşi în satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei ar fi fost mare nevoie de accesări de proiecte. La Ianculeşti se putea deschide un aşezământ pentru vârstnici şi ar fi fost create locuri de muncă sau ar fi putut fi reînviate meşteşugurile tradiţionale sau orice alt proiect putea fi accesat în folosul comunităţii.

Cine  din Primăria Carei nu doreşte dezvoltarea comunităţii de moţi din satul Ianculeşti?

redacţia

comentarii

de Maria la 10 December 2015 - 16:44

Se stie cine.

Lasati un comentariu