ATOP la Carei. Primarul vrea adăpost zonal pentru câini. Drumurile din Ianculeşti mai aşteaptă

• publicat la: 28 ianuarie 2016
ATOP la Carei. Primarul vrea adăpost zonal pentru câini. Drumurile din Ianculeşti mai aşteaptă

Sala de şedinţe a Consiliului Local Carei a găzduit miercuri 27 ianuarie 2016 întrunirea  ATOP. Alături de preşedintele ATOP, consilierul judeţean Iosif Pinter, au mai participat subprefectul Alfater Tamas, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Vlad Florentin , Moisa Mircea de la IJ Jandarmi,  comandantul Dan Gheorghe, şeful ISU, cms. Dinu Urâte , comandant Poliţia Municipală Carei, primari şi şefi de post din 12 comune situate în zona Careiului.

Problemele dezbătute în şedinţa ce a durat peste 2 ore au vizat probleme de evidenţa populaţiei, situaţia câinilor vagabonzi, starea indicatoarelor stradale şi rutiere, statistica  atelajelor şi existenţa semnalizărilor acestora, situaţia rampelor pentru handicapaţi precum şi situaţia camerelor de supraveghere din localităţi şi măsurile de ordine şi siguranţă publică aplicate.

Rând pe rând, fiecare primar şi şef de post au informat conducerea ATOP despre  problemele cu care se confruntă şi despre necesităţile  lor stringente legate de temele dezbătute.

Majoritatea primarilor au menţionat că dispun de puţine camere de supraveghere care să îi ajute în procesul de menţinere a ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului. Cele mai multe le are primăria Pişcolt, şase, iar primăria Andrid are 5 .

La Moftin , viceprimarul a menţionat că nu au cameră de supraveghere decât la şcoala din Moftinul Mare. Singura comună care nu are încă pază este Ciumeştiul. La Foieni primarul a declarat  că are contract cu o firmă de pază din Carei iar în celelalte localităţi rurale există în medie câte 3 agenţi.

A fost apoi abordată şi situaţia străzilor şi a indicatoarelor care să permită depistarea rapidă a oricărei adrese de către  ISU sau Ambulanţă în caz de urgenţe. În general , comunele şi satele au denumiri de străzi, primarii au menţionat că stau bine la capitolul semnalizare  „uliţe ”  şi numere de case dar şi la indicatoare rutiere.

Singura localitate rurală care nu a fost adusă în discuţie a fost satul Ianculeşti care aparţine de UAT Carei. La şedinţă a fost de faţă primarul Kovacs dar domnia sa nu a ridicat DELOC  această problemă a străzilor de pământ din Ianculeşti, străzi pe care nu intră nici măcar maşinile de la Bioflorisal pentru a ridica gunoiul darmite o Ambulanţă sau un echipaj de pompieri dacă ar fi nevoie.

Pe unele  străzi cu podeţe  nici nu poate intra un utilaj cu gabarit depăşit cum sunt maşinile de pompieri în caz de necesitate stringentă.

Satul Ianculeşti nu are denumire de străzi ci doar numere de case dar  nu există  niciunde indicatoare care  să facă posibilă identificarea în timp util a oricărei adrese.  Pentru necunoscători, menţionez  că satul Ianculeşti figurează la Primăria Carei ca făcând parte din prima zonă de impozitare a oraşului deşi are străzi de pământ, nu are reţea de apă potabilă şi nici canalizare dar nici cămin cultural funcţional sau capelă mortuară.

În satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei nu există niciun indicator.

Şeful de post de la Foieni a solicitat amplasarea de limitatoare de viteză pe drumul spre Urziceni  iar cel de la Moftin a ridicat problema trecerilor de pietoni din zona şcolii. Primarul de la Pişcolt, Varga  Cosmin,  a solicitat  suplimentarea agenţilor de poliţie cu încă o persoană dat fiind faptul că se află la limita cu judeţul Bihor şi cu Ungaria şi problemele sunt mai multe decât în alte localităţi rurale.

O problemă care se pare că trenează de mai mult timp este cea a insulelor amplasate  la intrarea şi ieşirea din localităţi, şi care se pare că sunt generatoare de accidente, unele chiar mortale. Numai la Petreşti au fost 3 cazuri de accidente mortale datorate acestor insule. Toţi cei prezenţi au fost de acord că această problemă trebuie sesizată mai departe, către CNADNR  pentru a elimina total acele insule .

Mosdóczi Vilhelm, primarul comunei Căpleni a atras atenţia asupra pericolului ridicat de accidente ce există la trecerile de cale ferată de pe drumul  spre comună dinspre Carei.

O problemă cu care se confruntă majoritatea primărilor rurale este cea a microcipării câinilor din gospodăriile oamenilor, operaţiune ce a devenit obligatorie.  Lipsa posibilităţilor financiare ale sătenilor duc la refuzul microcipării animalelor de pază. Numai în Moftin un număr de 343 de animale nu pot fi cipate datorită refuzului proprietarilor.

Primarul din Tiream a reuşit să aloce fonduri pentru 100 de câini ai persoanelor fără posibilităţi materiale prn hotărâre de CL.

Problema câinilor  maidanezi a fost dezbătută pe larg de primarul Kovacs, susţinut de viceprimarul Keizer, de consilierul Pinter Iosif şi de consilierul Panea Alexandru.

Astfel, propunerea primarului Kovacs pentru castrare si microcipare este legată de colaborarea cu asociaţia doamnei Ardelean.

...problema microcipării este evidentă, dar trebuie lămuriţi cetăţenii să castreze câinii ca să nu se înmulţească, sterilizarea costă 80 de lei.  Rezolvarea pe zonă s-ar putea face dacă ne-am aduna  localităţile să facem un centru de colectare pentru că nu ne lasă legea să-i omorâm. Eu vrând nevrând consider că trebuie să facem acest centru suplimentar şi provizoriu cu o fundaţie civilă a doamnei Ardelean, dar trebuie un centru mai mare unde vom colabora cu comunele din împrejurimi, deci nu există ca un  câine să ajungă pe stradă…n iciodată,nicăieri. Sunt 2 aspecte, microciparea şi castrarea. Noi finanţăm la Carei şi s-a redus numărul câinilor vagabonzi  dar nu s-a rezolvat pentru că nu avem un loc unde să-i ţinem, iar legea este total aiurea. Nu îndrăznim să spunem ca şi în Germania, câinele nu este un animal care trebuie ţinut pe stradă…dacă după 2 săptămâni nu vine după el, gata cu el. Noi luăm niste măsuri populiste   şi nu rezolvăm problema.

Viceprimarul Keizer a intervenit  şi  a  propus primarilor să facă o deplasare la asociaţia  Puffi… rugămintea mea ar fi dacă aţi fi de acord că eu aş merge cu doamna să discutăm noi toţi primarii şi viceprimarii cu dânsa să îmbunătăţim situaţia..

Iniţiativa a fost catalogată ca una binevenită de către consilierul judeţean Pinter. În asentimentul lor a fost şi consilierul Panea.  Acesta a optat pentru implementarea prevederilor UE privind situaţia câinilor fără stăpân.

…Dacă Germania îşi permite,atunci şi noi ne putem permite….

Pentru microcipare ar putea să ne ajute Consiliul Judeţean a mai adăugat primarul Kovacs, iar doamna Ardelean are o asociaţie de medici din Germania care fac gratis sterilizare , e o treabă care nu funcţionează decât numai dacă ne asociem….

 

Buletin de Carei

comentarii

de fery la 28 ianuarie 2016 - 01:46

Băgații curent și faceții drumurile în vii …nesimțiților ca mințiți de 5 ăniiii…..sper să vină ziu când vetiiii fiii legațiunii hotiiiii la cât ati furat

de hairapidu la 28 ianuarie 2016 - 07:52

astia zici ca au pus de un meci de fotbal ca pe vremea cand recolta carei era in floare!hai baietii ca era sa si credem ca suntem la o miuta cu spectatori numa ca in loc de minje ati pus cainii.
jeno propune, lajos centreaza si mustata da cu capul iar primarii de pe sate numa buni is de dat bani la nagykaroli

de Paun la 28 ianuarie 2016 - 09:59

bune afaceri vrea jeno iarasi

de Avram la 28 ianuarie 2016 - 16:11

ba jeno ai adus atatia feciori la scris pe langa tine si tata ceata ta nu poate face ce face o femeie ca daniela ciuta!
unde ai gasit asa impiedicati ba fraiere?
tot orasul e o catastrofa si aia scriu de liberalii de care iti tremura si chilotii de pe tine ca spun ce afaceri faci cu gaskuta ta bolnava de putere/
o femeie va da peste bot si va arata cum e careiul cu adevarat,ala in care voi nu circulati da de unde culegeti darile!
mari bagabonzi sunteti da si tare slabi!

de florin la 28 ianuarie 2016 - 19:28

drumurile in oras sunt o catastrofa si primarul nostru vrea centru de caini.
in carei e mai avanatajos sa fii caine decat cetatean.

de Horia Mărieș la 17 februarie 2016 - 11:33

N-a făcut încă nici unul din cei 11 consilieri locali (majoritari) o propunere de felul ăsta, pentru ca să vină în ajutorul primașului în rezolvarea corespunzătoare a problemei câinilor fără stăpân în Carei? N-a venit nici șăful de ATOP Sătmar cu această propunere?

http://youtu.be/yGNoiCNxi-M

Mă mir. Ba sunt chiar foarte dezamăgit. Să ia toținexemplu de la consilierul local din Mediaș, fiindcă ăla este f.f.f. dăștept.
In plus, individul a fost ales consilier local pe listele PP-D.D.T.

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2016 - 18:18

Citesc in careianul informator cel manevrat și cu o singură opinie careiană (una, dar fixă): „Candidatura lui Pinter József la Primăria Carei, validată de ALDE [Careianul / 6 ore ago].

Nu pot să cred așa ceva!. Cred că este íncă o minciună sfruntată a finului cu naș-primaș.
E imposibil să se intâmple așa ceva.

Haverul de o viață al primașului în funcție, cel cu ambiții de al patrulea mandat (eu unul le propun UDMR-iștilor careieni să-l aleagă pe viață, ca să știm măcar o treabă) numitul Pinter Joszef bácsi care se face că dă cu cracii, fiindcă doar taie frunza la câini la sinecura ATOP, catindează împotriva lui Jenö bácsi la Primária Carei?

Aiurea si praf in ochii lumii!

De fapt Pintér nu candidează de nici o culoare împotriva primașului Kovács ci este pe post de iepurilă al acestuia.
Catindează, ca toți tradătorii de neam, ca toți insipizii și nesimțiții ALDE ăia a lu’ Ștefulică, Silaghică precum și ai lui ALDE ăla mare mahăr în Senat, fost manechin, dar acum cu cinci neveste, doar ca să mai rupă cåtiva (de ăia fraieri și naivi, vorba lui Kovács spusă live la ITV) din vorurile românilor careieni, in favoarea, evident, tot a lui Kovács bácsi barát.
Idem PSDistul local, idem candidatul cvasipenalului Băse.

Pe escrocii ăștia nesimțiti, care nu-si văd lungul nasului, chiar nu i-a scuipat nici măcar un singur careian între ochi până acum?

Mă mir, fiindcă eu îi știam pe careieni oameni serioași, cinstiți, responsabili și cu niscaiva urme vagi de sânge prin instalație.
Dar se pare că m-am înșelat.

Poate că totuși, incă nu este mult prea târziu.

Lasati un comentariu