Imagini de groază de la Biblioteca din Carei. VIDEO

• publicat la: 8 martie 2016
Imagini de groază de la Biblioteca din Carei. VIDEO

O carte reprezintă  amprenta pe care autorul o lasă în urma sa.

O carte trebuie respectată deoarece  ea reprezintă o idee, transmite un mesaj. Toată societatea  modernă de azi este clădită pe cunoaşterea cumulată a milioane de oameni, fiecare dintre  ei aducându-şi contribuţia în domeniile abordate. Cea mai renumită bibliotecă a antichităţii a fost cea din Alexandria şi conţinea peste 900.000 pergamente. Distrugerea marii biblioteci din Alexandria a fost desăvârşită de arabi în anul 646 al erei creştine. Dar această distrugere a fost precedată de altele, iar înverşunarea în a face să dispară această colecţie fantastică a cunoaşterii este de o semnificaţie aparte. Detalii Aici

La mii de ani distanţă, în anul 2016, luna martie ziua a opta, în municipiul Carei din judeţul Satu Mare aflat în ţara numită România, cine şi de ce îşi doreşte  risipirea  fondului de carte careian prin crasă neglijenţă?

Biblioteca Municipală Carei a funcţionat în Castel până la începerea lucrărilor de renovare a acestuia, moment în care a fost mutată în clădirea eliberată de  Liceul Agro care a ajuns  să funcţioneze la  Şcoala nr.10.  O clădire plină de igrasie, improprie acestei activităţi.

Din anul 2010 şi până în prezent , parte din fondul de carte ZACE printre şoricei şi şobolani, în încăperi neîncălzite şi pline de igrasiei, fără nici  un fel de pază aşa că numai cine nu a vrut nu s-a servit cu preţioase  cărţi care altădată erau atent îngrijite. Colecţii  de ziare, opere vechi….au ajuns pe alte rafturi.

Castelul e terminat de mult timp dar Biblioteca Municipală a rămas în acelaşi loc impropriu pentru o astfel de instituţie.  Sălile în care funcţionează biblioteca sunt încălzite cu sobe de teracotă iar prin podul la care are acces oricine intră în voie  cei care urmăresc bibliotecarele când ies din încăperi şi le uşurează conţinutul genţilor.

VIDEO cu exteriorul şi curtea  Bibliotecii careiene

Fondul de carte care nu a încăput în sălile improprii  rezervate Bibliotecii  au fost trântite într-o clădire din curtea instituţiei.

Urmăriţi filmarea . VIDEO

Intrarea la Bibliotecă coincide cu intrarea la adăpostul de noapte şi toaletele ce deranjează retina celor cocoţaţi în scaune înalte de unde le e frică să mai coboare şi trimit la înaintare doar   comandoului de presă.  În clădirea din stănga intrării, funcţionează Biblioteca propriu-zisă, unde doritorii pot împrumuta cărţi.  Anexele ce apar în filmare la min 0-55 sunt depozitele de lemne  cu care se încălzesc sălile corpului bibliotecii destinat publicului. Clădirea filmată este cea în care au fost depuse cărţile  care nu au mai avut loc în clădirea principală.  E grea realitatea careiană….mai ales când trebuie să  convingi cititorii că albul este de fapt negru. Dar nu toţi careienii sunt daltonişti, nu uitaţi.

Aruncate de-a valma, cutiile cu cărţi zac aşa cum au fost aruncate acum 6 ani când au fost scoase din Castel!

Singurul care a atras mereu atenţia asupra fondului de carte careian a fost consilierul liberal Ilie Ciută. Urmăriţi una dintre intervenţiile sale din şedinţa CL din august 2013.

http://www.buletindecarei.ro/2013/08/consilierul-ciuta-trage-un-semnal-de-alarma-privind-fondul-de-carte.html

Primarul Kovacs şi viceprimarul Keizer, ambii de la UDMR, au însă cu totul alte preocupări decât protejarea fondului  de carte careian  .

La fel ca şi gropile careiene, ca şi veceurile stadionului Victoria Carei sau adăpostul de noapte  horror  si fondul de carte al municipiului   Carei poate fi ..vizitat, trebuie doar să ai curaj sau să fii curios.

Deranjat de semnalările Buletin de Carei despre realitaţile vieţii careiene, grupul de interes din jurul primarului  apelează constant la presa de scandal în încercarea de a ascunde sub preş gunoiul acumulat în cele 2 mandate ale tandemului Kovacs-Keizer. Doar că preşul a început să fie prea mic pentru cantitatea de gunoi ce se aruncă sub el şi  dă deja pe-afară.

Dacă nici pentru cea de-a 45 ediţie a Cupei 25 Octombrie la atletism, când peste 440 de sportivi din toată Transilvania au luat parte la întreceri , edilii nu au fost în stare să le asigure condiţii decente pentru nevoile fiziologice, ce aşteptări să mai ai pentru protejarea fondului de carte?

Coborâţi  între careieni , îndrăzniţi domnule primar şi domnule viceprimar şi lăsaţi  ziariştii  aserviţi să folosească aparatele de fotografiat şi în alte părţi decât faimoasele săli unde vă duceţi veacul rupţi de realitate….Ce fel de exemplu se oferă tinerilor despre cum trebuie să ne protejăm  cărţile? Dar despre cum trebuie să arate intrarea la o bibliotecă şi apoi biblioteca în sine? Credeţi că sunt în siguranţă copii noştri când intră în acea curte comună cu Adăpostul de Noapte?

redactia

comentarii

de Eu la 8 martie 2016 - 10:00

Ce trist! De-a dreptul tragic. Ar trebui, printre altele, după ce își dau demisia primarii să le urmeze exemplul conducerea Bibliotecii și stejarii culturii de pe la castel, casă de cultură, toți consiierii, care au făcut parte din comisiile de cultură. E însă îngrozitor că aceste imagini apar acum, în campanie electorală, când de fapt situația e veche de ani de zile. Nu cred că vă interesează cărțile, ci doar scandalul! Ăsta e Careiul, a ajuns oarte prost, doar scandaluri și căcaturi, în timp ce totul se distruge! Bani aruncați pe statui, pe petreceri și evenimente de doi bani în timp ce cărțile putrezesc. dar noi comemorăm scriitori. COMUNISM ȘI FANFARADĂ! Incultură și dmagoie, cât încape!

de Buletin de Carei la 8 martie 2016 - 10:32

Nu trebuie să schimbaţi mereu serverele pentru a comenta pentru că am înţeles mesajul. Fiind prea ocupat cu aplicarea tacticii dezinformării AŢI OMIS să citiţi link-ul postat în articol care denotă ca încă din 2013 am tot tras semnale de alarmă legate de starea fondului de carte de la bibliotecă! La fel şi în cazul blocului ghetou sau al deturmării creditului luat de la BCR de primăria Carei pentru reparaţii străzi şi folosirea lui în alte scopuri. Sunteţi penibili şi vă faceţi de râs cu astfel de postări. Pentru statui se alocă bani doar dacă sunt ale comunităţii maghiare iar pentru petreceri si protocoale se alocă bani către firmele legate de consilierul Poosz. Aţi uitat de florile consilierului Fazakas, de medicamente şi de ştampile sau de Roconix.

de Eu la 8 martie 2016 - 11:15

Cred ca dumneavoastra, stimata doamna, sunteti cea, care nu citste cu atentie! Repet: e groaznic ce se intimpla si e bina ca aratati asta. Dar daca va preocupa intr-adevar soarta cartilor si faceti presa, nu campanie electorala, atunci ar trebui sa prezetati materiale complete, in care sa explice directoarea bibliotecii, mai marii culturii careiene, pe care ii tot pupa in bot toata lumea, dar ute ca nu fac nimic, primarii, consilierii locali, care au fost in comisiile de cultura! Deci, va rog, atentie mare cum cititi si cum interpretati ceea ce va semnaleaza un cititor, si n-ar strica nici cateva ore de jurnalism, ca sa mai si avem ce citi!

de Buletin de Carei la 8 martie 2016 - 12:47

Cine îşi dă cu părerea? Ce experienţă aveţi şi sub ce nume?

de vlad la 8 martie 2016 - 12:53

de la agramatii de la primarie ce asteptari sa avem?

de ea la 8 martie 2016 - 13:18

draga gabi,ai reaparut in prag de campanie taman la careii mari??? nu va ies bine sondajele cu sovinii vostri lipiti de banii primariei careiene???

de vineclujulpelanoi la 8 martie 2016 - 13:24

importati postaci din clujnapoca domnule jeno ??? careienii nu se mai lasa prostiti de minciunile voastre???? daca platiti omu cum platiti si datoriile la stat nici nu e de mirare ca va lasa lumea balta!

de caraian la 8 martie 2016 - 17:35

carte frumoasa cinste cui te-a scris!
carti frumoase rusine mare celor care te arunca!

de david la 9 martie 2016 - 09:50

e adevarat ca tot ce au adunat covacistii au dus in ungaria?

de walter la 9 martie 2016 - 14:16

ce rusine domnule primar si viceprimar sa aveti asa o biblioteca in munCAREI!

Lasati un comentariu