Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

• publicat la: 23 aprilie 2016
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulita un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, in care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditională pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platosă sub mantie, tinand o cruce in mâna dreaptă si o sabie in mâna stângă.

Sfantul Gheorghe pe Steagul Moldovei

Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se află si rugăciunea Sfântului Stefan cel Mare către Sfântul Gheorghe: “O, luptătorule si biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi si în nenorociri grabnic ajutător si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tării Moldovei. Păzeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Si aceasta a făcut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“. Mentionam că pecetea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe, preluat după steagul de luptă al Sfântului Stefan cel Mare.

Sfântul Gheorghe ca ocrotitor

In 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii ţări. Regele Edward al III-lea a infiintat “Ordinul St. George”, iar Crucea Sfantului Gheorghe a devenit, mai tarziu, steagul Angliei, “Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim că Sfântul Gheorghe este si ocrotitorul armatei române.

De Sfântul Gheorghe, aproape un milion de români isi aniversează onomastica

Din cei 924.830 de romani care îşi aniversează onomastica de Sfantul Gheorghe, 739.368 sunt barbati, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alaturi de acestia, vor fi in sarbatoare si cei care poarta numele de George (144.873), Gheorghita sau Ghiorghita (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Georgeta (135.370). In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita (34.623) si Geta (14.945 ).

Urăm La multi ani  celor ce poarta numele Sfântului Mucenic Gheorghe.

Lasati un comentariu