Finul primarului vrea drept la replică

• publicat la: 27 septembrie 2016
Finul primarului vrea drept la replică

După apariția articolului  Șoc și groază! Finul primarului Kovacs descoperă activitățile asociațiilor românești din zona Carei nu și boicotul la adresa acestora, finul primarului Kovacs ce si-a creat un blog …,datorită atacului venit in partea lui Ilie Ciută în şedinţa de Consiliu Local, dar şi a celor venite din partea soţiei sale, Daniela Ciută, în Buletin de Carei, precum şi membrilor găştii liberale la rubricile de comentarii, am decis să înfiinţez şi eu un portal de ştiri sub numele de „Opinie de Carei”,  vrea drept la replică. Apariția acestui blog doar din aceste motive legate de numele de Ciută spune totul despre  intențiile și modul în care se va  informa  opinia publică. Comentariile sunt într-adevăr de prisos.

Dreptul la replică nu a fost cerut pentru a recunoaște greșelile ce au apărut în materialele la care am făcut referire  ci se pare pentru  a abate atenția de la  modul în care administrația careiană își desfășoară activitatea. Cum să apreciezi  faptul că pe blog apare  secțiunea Cine suntem și ce vrem   iar  proprietarul ține morțiș să recunoască că este unic?  Expresia  potrivit căreia e vorba de mai multe persoane poate fi adevărată doar în contextul în care autorul  recunoaște că are  finanțatori  sau colaboratori.

În ce privește corectitudinea scrierii numelui eroului iobag ce a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania, fără regret vă anunț că nu sunteți în măsură să vă pronunțați . Personalități de seamă ale poporului român  fac precizări ce nu lasă loc  de interpretare.  Horia sau Horea este recunoscut de români ca fiind același personaj simbol  și nimeni nu a făcut și nu face  nici o confuzie  legată de acest moț. În Țara Moților la care face referire  o persoană care nu a mediatizat nici o  activitate  a comunității de moți  se utilizează uzual numele de Horia și mai puțin cel de Horea.

Liviu Rebreanu  specifică într-un roman istoric că biografia lui Horea precizează clar că  acesta a fost poreclit de moți  „Crăișorul Horia” . La fel și alte personalități sau jurnaliști  utilizează onomastica Horia fără ca cineva din Academia Română sau din alte foruri superioare de specialitate să fie deranjat  până la a lua atitudine. Până și Octavian Goga scria în 1935  despre…Horia, crainic al neatârnării la fel ca Tudor și Iancu…

http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=18322:carte-qcraisorul-horiaq-de-liviu-rebreanu&catid=37:cultura&Itemid=133

Românii sunt preocupați de păstrarea  istoriei lor  prin activități ca cele desfășurate de asociațiile la care se face referire și de respectarea drepturilor lor. Ecoul răscoalei inițiate de moții din Munții Apuseni în 1784 încă nu s-a stins. Utilizarea formei  onomastice Horia este specifică românilor ardeleni și  este  folosită în paralel  cu forma Horea.

http://basarabia91.blogspot.ro/2010/03/rascoala-lui-horea-closca-si-crisan.html

Drept la replică

În virtutea deontologiei profesionale şi a informării corecte a cititorilor dumneavoastră, vă solicit să publicaţi următoarele precizări:

1. Activităţile Asociației foștilor Refugiați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940 nu mă deranjează absolut cu nimic, după cum nu mă deranjează nici activităţile celorlalte ONG-uri din municipiul Carei, fie ele româneşti, maghiare, germane sau rome.

2. Nu fac parte din „presa de casă a primarului Kovacs”, cum obişnuiţi să afirmaţi în mod repetat. Nu suntem rude, conform legii, nu avem aceeaşi adresă de domiciliu, nu împărţim aceeaşi bucătărie, nici acelaşi dormitor şi nici aceeaşi toaletă.

3. Faptul că, deşi vă erijaţi în apărătoarea moţilor de câmpie, nu ştiţi cum se scrie corect numele unuia dintre cei trei conducători ai răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania nu este o gogoriţă de-a mea. Este incalificabil ca vicepreşedintele Asociației Foștilor Refugiați și Deportați – filiala Carei, care mai deţine pe deasupra şi funcţia de preşedinte al filialei ASTRA Carei, să nu ştie că se scrie corect „Horea” şi nu „Horia”. Chiar dacă nu ştiţi cum se scrie corect numele conducătorului răscoalei din 1784, aţi fi putut evitat greşeala dacă aţi fost mai atentă la tăbliţele de la intrarea/ieşirea în satul prin care v-aţi perindat duminică.

4. Nu am luat la purecat activitatea niciunei asociaţii româneşti, ci doar am remarcat o enormă eroare din partea unuia dintre liderii lor, în speţă dumneavoastră, eroare care nu vă face cinste deloc.

5. Mă faceţi din nou agramat, dar ţin să vă atrag atenţia că aţi pus din nou virgula între subiect şi predicat: „Finul agramat al primarului Kovacs, a descoperit…”. În aceste condiţii, nu are rost să mai fac alte comentarii. Expresia „Corigentul la limba română care este finul primarului care acceptă” folosită de dumneavoastră în articol mă duce cu gândul la un fost primar al Sectorului 5 al Capitalei, cunoscut sub titulatura „primarul care este”.

6. În privinţa celorlalte acuzaţii ale dumneavoastră la adresa administraţiei locale, mai mult sau mai puţin adevărate, despre care îmi reproşaţi că nu le aduc la cunoştinţa publicului, vă reamintesc că dumneavoastră nu aveţi niciun drept să vă amestecaţi în politica editorială a portalului Opinie de Carei, după cum nici eu nu mă amestec în politica editorială a portalului Buletin de Carei. Cititorii sunt cei ce decid care portal vor să îl citească.  Este dreptul dumneavoastră să scrieţi ce vreţi, atâta timp cât nu faceţi afirmaţii nefondate sau nu mă jigniţi, cum aţi făcut-o în articolul invocat anterior. De asemenea, este dreptul dumneavoastră să sesizaţi diverse instituţii abilitate, care pot confirma sau chiar infirma acuzaţiile dumneavoastră.

7. Având în vedere că avem deja un proces civil pe rolul instanţelor de judecată, vă rog frumos să fiţi mai atentă la afirmaţiile pe care le faceţi la adresa mea, respectiv la epitetele cu care mă caracterizaţi.

8. În virtutea deontologiei profesionale şi a corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă solicit respectuos să publicaţi acest drept la replică, în acelaşi loc în care a apărut şi articolul în care faceţi aceste afirmaţii neadevărate la adresa mea. De asemenea, vă solicit respectuos să publicaţi integral acest drept la replică, fără comentariile dumneavoastră şi nu ca şi un link la un simplu fişier text, cum aţi mai făcut în trecut. În cazul în care nu veţi publica acest drept la replică, îmi rezerv dreptul de a mă adresa la rândul meu instanţelor de judecată, respectiv de a apela la sprijinul colegilor din presa locală pentru a-l putea prezenta publicului careian.

Cu stimă,

Szasz Lorand, proprietar al portalului Opinie de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2016 - 21:46

Fâs. Atâta tot.

de adela la 27 septembrie 2016 - 23:03

„deontologie profesionala” = pleonasm
deontologie = Parte a eticii care studiază normele și obligațiile specifice unei activități profesionale.

Lasati un comentariu