IPS Andrei, la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele

• publicat la: 9 September 2016
IPS Andrei, la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele

Mii de credincioși au urcat joi, 8 septembrie 2016, la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată cu ocazia hramului de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe altarul de vară, situat în curtea așezământului monahal.

În cuvântul de învățătură, pornind de la bucuria pe care au trăit-o Părinții Ioachim și Ana atunci când li s-a născut Fecioara Maria, părintele mitropolit a vorbit despre binecuvântarea nașterii, creșterii și educării copiilor. Ierarhul a evidențiat la început preocuparea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru creșterea și educarea tinerilor în spiritul valorilor creștine: „Este mare bucuria nașterii de prunci în orice familie creștină, însă nu doar nașterea, ci și creșterea și educarea lor. În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dedicat acest an, 2016, educării și formării copiilor și tinerilor, ca viitorul să fie și el frumos. Din nefericire, observăm cu toții că țara noastră, din punct de vedere demografic, se prăbușește și în această situație se află întreaga Europă. Demografia a scăzut și datorită faptului că peste patru milioane de tineri români au plecat la muncă în străinătate dar, pe de altă parte, este foarte adevărat că și din motive spirituale nu mai au convingerea ca și bătrânii și sfinții din Vechiul Testament că e o binecuvântare să-ți umpli casa de copii”.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre cele trei instituții, care trebuie să fie preocupate constant de buna creștere și educare a tinerilor:„Această preocupare de creștere, de educare și de formare a tinerilor este binevenită și cele trei instituții care fac lucrul acesta sunt Familia, Biserica și Școala. Părinții îi cresc, le dau cei șapte ani de acasă, dar strădania și munca lor trebuie să fie îngemănată cu munca preoților. Numai faptul că-i botezăm și-i cuminecăm nu e de ajuns! Trebuie să avem grijă ca pe toți copii să-i catehizăm, să-i învățăm cuvântul lui Dumnezeu, pentru a crește cuminți. Aceeași misiune o au și dascălii la școală”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Din soborul de preoți care a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii de la Piatra Fântânele au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de protocol din cadrul Arhiepiscopiei, arhid. Claudiu Grama, părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican, părintele prof. univ. dr. Ștefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii, părintele Gavril Horț, stareți de la mănăstiri din Arhiepiscopie și preoți de la parohiile învecinate așezământului monahal. Miile de credincioși, dar și autoritățile locale, județene și centrale prezente s-au bucurat și de un recital de pricesne, susținut de interpretul de muzică populară Alexandru Pugna și Eugenia Marinescu.

Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a fost prezent încă de aseară la mănăstire când, de la ora 19:00, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, în sobor de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, care a făcut un portret al Fecioarei Maria, în viziunea Sfântului Nicolae Cabasila, titrează Radio Renașterea.

La sărbătoarea hramului din acest an a Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântanele a fost lansată la finalul slujbei, o monografie a așezământului monahal, realizată de părintele duhovnic Gavril Horț, sub îndrumarea părintelui profesor Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Volumul, intitulat Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului Piatra Fântânele, jud. Bistrița-Năsăud (1927-2015), a apărut la editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului și cuprinde date geografice și istorice despre Pasul Tihuța și localitatea Piatra Fântânele, istoricul mănăstirii de la înființare și până în prezent, dar descrie și activitatea pastoral misionară, socială și culturală a așezământului monahal.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu