După Dictatul de la Viena, românii din Doboșeni au fost forțați să-și dărâme biserica cu mâna lor. Video

• publicat la: 23 noiembrie 2016
După Dictatul de la Viena, românii din Doboșeni au fost forțați să-și dărâme biserica cu mâna lor. Video

Emisiunea „Biruitorii – oamenii care se hrănesc din Dumnezeu” este o producţie destinată televiziunii publice ce își propune aducerea în prim plan a adevărurilor legate de identitatea poporului român, în special a trasilvănenilor din județele Mureș, Harghita și Covasna, adevăruri care sunt ascunse din diferite motive.

Mărturiile prezentate în acest documentar despre viața românilor din cele trei județe sunt cutremurătoare.

„După instalarea administrației maghiare în Doboșeni românii au fost forțați de autorități să-și dărâme biserica cu mâna lor”, aflăm din documentarul TVR Târgu Mureș.

Românii au căzut victime ale intoleranței maghiare chiar și după evenimentele din decembrie 1989.

„Statisticile arată că în anul 1992 existau în satul Doboșeni, comuna Brăduț, din județul Covasna 322 de români. Astăzi nu mai există niciunul”.

sursa dantanasa.ro

Vă reamintim că situații cutremurătoare au existat și în această parte de țară, în special în zona Careiului   dar se trec în continuare sub tăcere. Mărturie stau doar pensiile refugiaților din 1940, din ce în ce mai puțini în viață.

http://adevarul.ro/locale/satu-mare/declaratii-preot-dictat-1_52418900c7b855ff56bda27b/index.html

Reveniți la casele lor după eliberarea țării din 25 octombrie 1944, sunt astăzi în situația de a nu beneficia de aceleași drepturi ca ale etniilor conlocuitoare. Cel mai trist exemplu este cel al satului Ianculești ce aparține de administrația Kovacs și care nu are  Cămin Cultural funcțional, Școală sau grădiniță, nu are transport în comun și nici apă curentă dar este încadrat în prima zonă de impozitare la Serviciul Taxe și Impozite locale Carei.

..școala

…cămin cultural…

Buletin de Carei

Lasati un comentariu