Centenar Dinu Lipatti. Azi se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui mai important pianist român

• publicat la: 19 martie 2017
Centenar Dinu Lipatti. Azi se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui mai important pianist român

Pianistul și compozitorul de reputație mondială Dinu Lipatti s-a născut la 19 martie 1917, la București. A fost unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997). Este considerat a fi cel mai important pianist român. Filarmonica din Satu Mare îi poartă numele.

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală — tatăl său, Theodor, diplomat de carieră, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelentă pianistă, iar naș la botez i-a fost George Enescu — i s-au recunoscut și cultivat din fragedă copilărie înclinațiile muzicale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, care l-a ferit de mentalitatea unui „copil minune”, dându-i în schimb o educație artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ.

Potrivit „Dicționarului de mari muzicieni” — Univers Enciclopedic (2006), la vârsta de 11 ani devine elev al Conservatorului din București (1928-1932), unde lucrează, pe lângă Florica Musicescu (pian), cu Mihail Jora (armonie, contrapunct, compoziție), perfecționându-se apoi la „Ecole normale de musique” din Paris (1934-1939), cu Alfred Cortot și Yvonne Lefebure (pian), Paul Dukas și Nadia Boulanger (compoziție), Charles Munch și Diran Alexanian (dirijat).

A desfășurat o bogată activitate componistică și concertistică atât în țară, cât și peste hotare (Franța, Belgia, Italia, Anglia, Suedia, Elveția, Olanda, Austria, etc.).

În 1936 își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial revine la București unde dă recitaluri de pian ca solist sau îl acompaniază pe pe George Enescu.

integral pe Agerpres

Lasati un comentariu