Avertisment: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României

• publicat la: 30 aprilie 2017
Avertisment: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României
Guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire.

Acest avertisment sever a fost lansat, miercuri, la București, de Academia Română, într-o conferință denumită „Războiul informațional, sub lupă”.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității din Cluj-Napoca, a anunțat că noul departament creat de Executivul de la Budapesta ar urma să aibă activitate maximă la momentul în care Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Trianon, adică în anul 2020. Până atunci, departamentul Trianon 100 a inițiat o campanie care să submineze acțiunile României de aniversare, în anul 2018, a Marii Uniri.

„În limba maghiară și în limbi de circulație internațională, nu și în limba română, se distribuie informații care pregătesc opinia publică pentru ceea ce va urma. Opinia publică anglofonă și hispanofonă va afla că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român – idee prezentă de altfel și în Serbia, că Ardealul nu este România – pentru că face parte din România de mai puțin de 100 de ani și are legături istorice cu Ungaria decât cu România, că ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic. Pe Iancu de Hunedoara l-ar fi chemat de fapt Ioan de Hunedoara pentru că de fapt îl chema Ianoș, iar transilvănenii n-ar fi dorit Unirea iar aceasta s-ar fi făcut peste capul lor” – acestea sunt unele dintre ideile puse deja în circulație de propaganda ungară potrivit  www. loon.ro si România Liberă.

Despre  departamentul special înfiinţat de Guvernul de la Budapesta, care a început să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire a vorbit la Realitatea TV şi Cosmin Guşă, consultant politic.

„Istoricii sunt foarte pregătiţi să ne explice ce este Trianon 100 şi cum de fapt acest Trianon 100 va fi o bombă inteligentă, segregaţionistă” afirmă  Cosmin Guşă.

„O mai comentează unii şi cred că o fac în cercuri mici şi se gândesc aşa cum gândesc majoritatea: ce folos personal ar putea să tragă dintr-o asemenea tărăşenie. Faptul că Ioan Aurel Pop, prietenul nostru, este atât de activ, este un lucru bun. Prestigiul şi expertiza lui nu fac decât să ajute la propagarea unei anumite atitudini. Dar atitudinea nu trebuie să fie a istoricilor. Ei sunt foarte pregătiţi să ne explice ce este Trianon 100 şi cum de fapt acest Trianon 100 va fi o bombă inteligentă, segregaţionistă, iar tot ce se împinge ca fonduri în spatele proiectului Trianon 100 face parte dintr-un proiect mai amplu de destabilizare a regiunii şi de schimbare a azimutului. Noi tot operăm cu truisme. Aici lucrurile sunt mult mai profunde. Ele se desfăşoară observate fiind de către istorici, dar lipsa deciziei politice”.

„Apropo de Ungaria. Cine să penalizeze Ungaria în vreun fel? Hai să începem de sus.

Klaus Iohannis este un preşedinte al României dublu minoritar şi are o problemă atunci când ar trebui să fie foarte dur pe acest gen de subiecte, care vizează partea pur naţionalistă şi foarte dur construită cu principii fundamental româneşti. Putem să operăm cu ideea că Klaus Iohannis este un bun român, dar şi cu ideea că Iohannis nu este acel preşedinte al României care să cheme, în ghilimele, „oştirea la arme”.

Omul numărul 2: Călin Popescu Tăriceau. Un om suspectat că are o relaţie foarte bună cu serviciile secrete maghiare şi un om care în portofoliul de relaţii personale are operaţiuni ştiute de către oamenii din statul român, care sunt chestionabile din punct de vedere a dedicaţiei pentru interesele maghiarilor în România, pe care le-ar fi favorizat din moment în moment.

Omul numărul 3. N-avem ce să-i cerem pentru că nu are cultură. Liviu Dragnea nu este aplecat căptre acest gen de subiecte, el când vorbeşte de România vorbeşte pentru că aşa se cade, aşa îi spun consultanţii. Dânsul nu are posibiltatea accesului la idei care ţin de naţiunea română, care ţin de statalitate. Dacă îl întrebaţi repede ce e cu Trianonul, o să vedeţi că face confuzii grave.

Omul numărul 4 în stat: el nu este pregătit, nu are importanţă politică să discute.

Apoi, să mergem la preşedinţii de partid… La cine să mergem, la Raluca Turcan? Să nu glumim. Sau la Traian Băsescu? Relaţia lui Băsescu cu Viktor Orban este una extrem de specială, sofisticată, absconsă. Acolo sunt lucruri greu de descifrat. La ce alţi preşedinţi de partide să mergem, că i-am terminat de enumerat pe toţi? Pe Nicuşor Dan nu trebuie să-l numărăm aici sau pe alţii. Aşa stăm noi din punct de vedere al deciziei politice”, a spus Guşă.

„Trebuie să ne întrebăm cine este astăzi Ungaria în zonă. Este un cal destabilizator al uniunii Europene? Pentru că în ciuda repetatelor încălcări de tratat al Uniunii Europene, niciodată domnul Orban şi Ungaria n-au fost penalizaţi… sigur, au fost nişte penalizări minore, şi niciodată Ungaria n-a fost admonestată. De ce? De dragul integrităţii Uniunii Europene? Eu nu cred chestia asta. Noi trebuie să nu uităm de fapt că exemplul Ungariei este un exemplu de perpetuare a unei autocraţii în interiorul UE şi este un caz aproape singular, chiar singular. Este un caz de promovare al strategiilor de tip Eurasiatic sau dacă nu chiar aşa, al unei Europe puţin mai mari cu simpatii şi dragoste evidentă faţă de Rusia. Poate să fie alt proiect, dar ăsta e clar un proiect divergent faţă de proiectul Uniunii Europene…,,

Un semnal de alarmă dat de Ioan Aurel Pop, este unul binevenit. Cei care au acţionat tot timpul împotriva României s-au grupat acum şi într-un proiect şi, atenţie, foarte bine finanţat. Proiectele anti-româneşti erau finanţate de către Soros, fostul prieten al domnului Viktor Orban. Prieteniile în politică nu ţin prea mult. Lecţia pentru noi care este? Operăm cu ideea că Trianon 100 este o bombă inteligentă care să destabilizeze zona, că nu vorbim doar de România. Proiectul Trianon 100 este un proiect care destabilizează din punct de vedere al detaliilor istorice, în prima fază, apoi pe multe alte planuri. Pentru că Ungaria are şi forţă mediatică”, a subliniat Cozmin Guşă la emisiunea de la Realitatea TV.

comentarii

de Camelian Propinaţiu la 2 mai 2017 - 17:10

Îngrijorările sunt puţine şi vin de la faptul că RO e ţara cea mai darnică cu teritoriile şi valorile ei. Istoria Literatura de mâine vor scrie că, practicând antiunionismul ca postromânism, influencer-ii noştri au creat deja un fel de catastrofă umanitară în Basarabia. Dacă am pierdut jumătate din Moldova, observatorul occidentalul poate socoti că merităm să pierdem şi ceva din Transilvania. Tensiunile se pot însă rezolva prin dialog constructiv, eventual prin participarea la Proiectul Trianon 100 a unor istorici bestsellari sau editorialişti bloggeri de-ai noştri cu vederi mai antinaţionaliste, mai antişovine şi mai demitizante.

Lasati un comentariu