Antiromânism promovat la Carei judeţul Satu Mare. Monumentul foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 este impus în staţia de taxi din Carei

• publicat la: 21 decembrie 2017
Antiromânism promovat la Carei judeţul Satu Mare. Monumentul foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 este impus în staţia de taxi din Carei

Monumentul comemorativ al foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940  primeşte aprobare de amplasare de la Primăria Carei doar în staţia de taxi din faţa bustului lui Avram Iancu din Carei în cu totul alt loc decât cel aprobat de Consiliul Local în iulie 2015.  Faptul este confirmat printr-un articol nesemnat ce a apărut în cotidianul Informatia Zilei de marţi 19 decembrie 2017, articol care are câteva omisiuni deosebit de importante.

La data de 27 iulie 2015 consilierii careieni au aprobat amplasarea în Carei a unui monument comemorativ pentru foştii refugiaţi din 1940 din urma intrării în vigoare a Dictatului de la Viena prin care Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei hortyste. Locul de amplasament şi schiţa monumentului comemorativ aprobat  de CL Carei în iulie 2015 nu coincid  DELOC cu cele menţionate în materialul apărut în cotidianul judeţean. Proiectul depus la CL Carei de prof.Mihai Bertieanu şi aprobat de către consilierii careieni reprezenta o carte deschisă pe  ale cărei file sunt menţionate numele celor expulzati iar în mijloc era o cruce. Această variantă nu a fost pe placul Primăriei Carei care afirma la una din întâlnirile cu prof.Bertieanu că…..,,umplem oraşul de cruci,,

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/in-lipsa-primarului-kovacs-consilierii-aproba-monumentul-comemorativ-pentru-refugiatii-romani.html

Preşedintele prof.Mihai Bertieanu ajutat de toţi membrii filialei careiene a Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi  careieni au depus  eforturi susţinute pentru a strânge suma necesară realizării acestui monument refuzat a fi sprijinit de administraţia locală din Carei.

In luna mai a acestui an a fost strânsă suma necesară pentru realizarea monumentului comemorativ.

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/asociatia-fostilor-refugiati-si-deportati-in-urma-dictatului-de-la-viena-din-1940-multumeste-pentru-sponsorizarile-primite-pentru-ridicarea-monumentului-comemorativ.html

Peste 40 de mii de lei au fost donaţi  chiar de către familia uneia dintre fetele profesorului Bertieanu dar au mai existat şi alţi donator i , unul dintre cei mai însemnaţi fiind domnul Mihai  Pătruţescu .

Intrigă   faptul că un proiect cu totul nou a fost depus la Consiliul Judetean de către Asociaţia judeţeană  condusă  de Ioan Corneanu preşedinte şi Florin Găzdac  prim vicepreşedinte. In discuţiile purtate de către  Florin Găzdac cu primarul Kovacs i  s-a  impus ca loc  de amplasament acest spaţiu pe care îl vedeţi în imagini , din staţia de taxi  aflată în faţa bustului  lui Avram Iancu.

Conducerii judeţene  i s-a spus că acel platou va dispare pentru  o aşa zisă modernizare deci se confirmă distrugerea platoului din faţa bustului Eroului Naţional Avram Iancu unde se adună românii  la ceas de sărbătoare.

Proiectul depus de Asociaţia Judeteană a câştigat o finanţare de 41 mii lei pentru monumentul comemorativ de la Carei.

În proiectul respectiv   se specifică faptul că locul de amplasament este acel spaţiu ruşinos   dintre două  borduri  din staţia de taxi  iar  construcţia este total diferită decât cea aprobată de consilierii careieni în mod oficial în iulie 2015.

Cine permite Primăriei Carei astfel de abuzuri? Unde sunt organele competente a lua măsuri?

Nu este singurul abuz la care este supusă memoria foştilor refugiaţi din 1940 ci şi faptul că după sosirea adresei oficiale de la ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale  prin care se face referire la  locul total inadecvat găsit pentru monumental  comemorativ  au fost găsite pârghiile  necesare pentru  schimbarea deciziei ministrului Lucian Romaşcanu.

Păcat că aceste demersuri nu au fost orientate către biserica ortodoxă de  peste drum  care nu este de acord cu amplasarea monumentului comemorativ pe terenul său.  Vă aducem la cunoştinţă că printre  sutele de nume menţionate pe placa comemorativă se află şi cel al primului Protopop  ortodox al  Careiului, pr.Ignatie Borza . Amprenta la sol a monumentului este de 3×1,5 m deci nu este o suprafaţă  care deranjează prin mărimea sa. Mai mult, pe acel teren au fost împuşcaţi soldaţii români deci ar fi şi o reparaţie morală.

Antiromânismul promovat de către Primăria Carei atinge cote din ce în ce mai alarmante.

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/primaria-carei-da-o-palma-si-fostilor-refugiati-si-expulzati-din-1940.html

Ororile greu de imaginat prin care au trecut românii în anul 1940 sunt relatate chiar de către puţinii supravieţuitori. Aceştia nu pot înţelege de ce li se refuză, în ţara lor, un loc  decent pentru un monument comemorativ  aşa cum are fiecare naţionalitate din localitate.

Buletin de Carei

comentarii

de unio la 21 decembrie 2017 - 20:50

Dar biserica ortodoxa de ce nu accepta amplasarea pe terenul sau?! Mai ales ca majoritatea deportatilor au fost de religie ortodoxa. Sa fie oare din cauza ca preotii si consiliul parohial au opinii politice apropiate de PSD? Iar PSD Carei este in relatii stranse cu rmdiszno? Daca ar fi asa, atunci PSD Carei chiar ar fi mers prea departe si ar fi coborat prea jos, adica in domeniul inacceptabilului. Poate ar fi bine ca parohia ortodoxa respectiva sa dea o explicatie asupra atitudinii sale. Pe de alta parte, desi n-ar avea absolut nici o obligatie, o parohie greco-catolica dispunand de suficient teren, ar putea gazdui ea monumentul, dandu-le o lectie usturatoare de romanism ortodocsilor care n-au loc de monument pentru stramosii lor deportati.

de Horia Mărieș la 22 decembrie 2017 - 17:36

@unio la 21 December 2017 – 20:50

Foarte corect pusă problema in ce privește cele două parohii, cea ortodoxă și cea greco-catolică.
Ar fi cazul să iasă pe piață si să-și explice poziția/atitudinea față de Monumentul refugiaților nu să tacă în păpușoi cu deștu’n gură! Asta, dacă mai au și puțin bun simț.

In ce privește pesedeul careian, ăla sau nu există, sau e fără căpățână, sau e pupincurist.
Eu unul nu dau nici măcar doi creițari găuriți pe el.

Raspunsuri

Lasati un comentariu