Au început lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din Carei din 1940

• publicat la: 2 mai 2018
Au început lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din Carei din 1940

Au început săpăturile pentru fundaţia Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor români din Carei în urma instaurării Dictatului de la Viena din 1940. Monumentul va fi amplasat în curtea Bisericii greco-catolice româneşti Sf. Apostol Andrei  prin bunăvoinţa vicarului paroh Radu Filip.

Asociaţia fostilor refugiaţi şi expulzaţi din urma Dictatului de la Viena a solicitat loc de amplasament pentru monumentul comemorativ atât Primăriei Carei cât şi parohilor celor 2 biserici ortodoxe mai importante din oraş dar a fost refuzată deşi li s-a comunicat că nu presupune din partea lor nici un efort financiar.

În bătaie de joc, Primăria condusă de preşedintele UDMR , Kovacs Eugen, a oferit ca loc de amplasament un colţ  din parcarea din faţa bustului lui Avram Iancu.

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/antiromanism-promovat-la-carei-judetul-satu-mare-monumentul-fostilor-refugiati-si-expulzati-din-1940-este-impus-in-statia-de-taxi-din-carei.html

Monumentul comemorativ este  ridicat în semn de respect pentru jertfa românilor din Carei  şi nu ca un afront  la adresa cuiva anume.  Este de datoria noastră să cinstim aşa cum se cuvine memoria părinţilor şi bunicilor noştri care nu au precupeţit niciun sacrificiu pentru păstrarea identităţii lor româneşti.

În anul 1940 a fost instaurat în Carei regimul hortyst, urmare a intrării în vigoare a odiosului Dictat de la Viena. Limba română a fost interzisă a fi utilizată iar cine nu  se supunea acestei cerinţe era pedepsit.

Familiilor de români care au fost  nevoiţi să se refugieze  în acea perioadă pe teritorii care nu erau sub ocupaţie hortystă li s-a refuzat de conducerea oraşului Carei cinstirea jertfei lor. Deportaţii şvabi din Carei  nu au întâmpinat nici o problemă din partea Primăriei în amplasarea de plăci comemorative şi monumente comemorative ci doar românii expulzaţi în vagoane de vite din gara Carei.

Monumentul comemorativ  al refugiaţilor din 1940 va fi amplasat în curtea Bisericii Sf.Apostol Andrei în apropierea catargului cu tricolor românesc. Tot în curtea bisericii mai găsim şi bustul renumitului istoric român de talie europeană, Francisc Pall.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/expulzat-de-regimul-hortyst-primului-protopop-ortodox-al-careiului-ignatiu-borza-i-se-refuza-cinstirea-memoriei.html

comentarii

de UP la 2 mai 2018 - 10:51

Încet dar sigur ne recuperam istoria.Cinste Asociatiunii Astra.Felicitari dn.Ciuta si bisericii grecocatolice parorhului Radu Filip.Sinteti un exemplu pentru comunitatea românească si nu numai.

de unio la 2 mai 2018 - 14:58

Felicitari, Radu Filip si parohiei greco-catolice! Jenanta atitudinea acelor parohii ortodoxe care au refuzat amplasarea monumentului, desi cei mai multi deportati au fost de religie ortodoxa!

Raspunsuri

Lasati un comentariu