Să ajutăm pentru repunerea la locul de drept a Monumentului Eroului Necunoscut

• publicat la: 25 aprilie 2018
Să ajutăm pentru repunerea la locul de drept a Monumentului Eroului Necunoscut

Asociația Civică Tempora din Satu Mare şi-a propus ca în anul Centenar să repună la locul său Monumentul Eroului Necunoscut. Au fost iniţiate demersurile pentru obţinerea noilor autorizaţii deoarece acest monument a dispărut în perioada anilor 1940-1944.

Principalele organizații civice din județ au inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru ca, în anul Centenarului Marii Uniri, Monumentul Eroului Necunoscut să se reîntoarcă pe amplasamentul lui originar, într-un obligatoriu gest de reparație istorică.
Asociația Civică Tempora a deschis la Banca Transilvania contul RO34BTRLRONCRT00F8409802,

unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză.

Până în momentul de față au înregistrat donații următoarele societăți: REWNA PREST SRL, WILLY PROD SRL, CICIOU FOREST SRL, UNICARM SRL, SONDEX PRODUCTION SRL.

În Satu Mare Monumentul Eroului Necunoscut a fost inaugurat la data de 1 Decembrie 1922, fiind amplasat în Piața Victoriei sau Carol I din unele descrieri (azi Piața Libertății).

Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919.

Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu):
                                                                   Viitor de aur țara noastră are
                                                                Şi prevăz prin secoli a ei înălţare

Muzeul Județean Satu Mare are în colecție cele două plăci din bronz care erau montate pe soclul monumentului Eroului Necunoscut și sunt expuse momentan la Centrul Militar Satu Mare.

Ansamblul statuar a fost ridicat în 1922 grație contribuției financiare voluntare a cetățenilor județului, care, prin donațiile lor, și-au exprimat astfel recunoștința față de cei care și-au jertfit viața pe altarul libertății naționale, fiind primul monument de pe noua graniță de vest a României.

Să donăm şi noi , în Anul Centenar, pentru repunerea în drepturi a Monumentului Eroului Necunoscut.

Banca Transilvania

contul RO34BTRLRONCRT00F8409802

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu