Despre mafia pădurilor din Bihor

• publicat la: 11 mai 2018
Despre mafia pădurilor din Bihor

Inspecția Judiciară a anunțat luni că a declanșat la DNA Oradea un control având ca obiect eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea acestui serviciu teritorial, verificările vizând anii 2016, 2017 și trimestrul I al anului 2018. În această perioadă au fost înregistrate la DNA Oradea cele mai numeroase și grave achitări, restituiri și clasări după restituiri. În această perioadă au fost mușamalizate dosarele unor afaceriști omnipotenți, care au beneficiat de protecție politică și judiciară ca Dorinel Edu, Daniel Sabău-Merce și Dorel Ungur. Sesizările continuă să curgă împotriva principalului vinovat, fostul procuror șef Ciprian Man, poreclit Mandarină notează cotidianul.ro.

 

Dosar preluat din interes personal

În data de 29 mai 2013, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș s-au sesizat din oficiu față de mai mulți angajați din cadrul Direcției Silvice Bihor, fiind constituit dosarul penal nr.644/P/2013. În baza probelor administrate, în data de 5 iulie 2013 procurorul de caz a confirmat începerea urmăririi penale față de zece angajați cu funcții de conducere și de execuție ai Direcției Silvice Bihor pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată. În sarcina acestora s-a reținut că ar fi cauzat, cu știință, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, tăierea și sustragerea fără drept de arbori din fondul forestier național, producând un prejudiciu în valoare de 5.911.406 lei (peste 1,3 milioane euro). Defrișările masive de pădure și prejudiciile enorme au fost descoperite în cadrul Ocolului Silvic Dobrești în urma unor controale efectuate de personal cu atribuții de control de la nivel central, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, și nu de către angajați din Direcția Silvică Bihor sau Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Oradea, care aveau atribuții directe în depistarea tăierilor ilegale, întrucât aceștia erau implicați în activitatea infracțională din acea perioadă.

Procurorul Ciprian Man de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA cunoștea despre cercetările efectuate de Parchetul Beiuș în legătură cu tăierile ilegale de material lemnos ca urmare a relațiilor solicitate în acest sens de la prim-procurorul Ioan Gligor-Sabău, după apariția mai multor articole în presa locală. După ce, în data de 5 septembrie 2013, în ziarul Bihoreanul a fost publicat un articol intitulat „Prefectul nemulțumit de conducerea ITRSV”, procurorul Man a solicitat primului procuror al Parchetului Beiuș să decline dosarul cu defrișările masive și ilegale către DNA Oradea. Din articolul respectiv rezulta că prefectul județului Bihor a solicitat conducerii ITRSV Oradea explicații cu privire la lipsa de măsuri în combaterea defrișărilor masive din pădurile proprietatea statului. În urma insistențelor procurorului Man, cu toate că în acel moment nu existau indicii că faptele ar fi de competența DNA, procurorul de caz a dispus a doua zi declinarea cauzei către DNA Oradea, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, motivându-se că prejudiciul cauzat de suspect este mai mare de un milion de euro. Dosarul a fost înregistrat la DNA Oradea sub nr.92/P/2013 și a fost repartizat pocurorului Ciprian Man pentru efectuarea urmăririi penale.

continuarea pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu