Mesajul delegaţiei din Scărişoara Nouă după dezvelirea Monumentului Comemorativ al foştilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940 din Carei

• publicat la: 20 iunie 2018
Mesajul delegaţiei din Scărişoara Nouă după dezvelirea Monumentului Comemorativ al foştilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940 din Carei

Evenimentul care s-a desfășurat duminică la Carei, poate constitui o pagină vibrantă de istorie. Este vorba despre dezvelirea Monumentului Comemorativ al foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 din Carei, organizat de Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi  din judeţul Satu Mare împreună cu filiala Carei.

Pentru că…,,cine-a suferit, nu uită”, un grup de moți din Scărișoara Nouă, coordonați de doamna profesoară Jurj Rodica, au răspuns prezent la acest eveniment, ocazie cu care au interpretat Balada satului, compusă de femeile din sat, versuri care redau, simplu dar emoționant, suferința acestora în perioada 1940-1945, în urma Dictatului de la Viena. S-au alăturat grupului și domnul Bîtea Ioan- președinte de onoare al Societății cultural-patriotice ,,Avram Iancu”, precum și domnul Mircea Dobra-președinte filiala Satu Mare.

,, Moții de la câmpie, coborâți din Țara de Piatră, și-au luat cu ei tradițiile, istoria, dar mai ales eroii. Scărişoara Nouă, localitatea de pe graniţa cu Ungaria, este poate cel mai elocvent exemplu al faptului că românii, siliţi nu de puţine ori în istorie să o apuce în bejenie, îşi iau cu ei la plecare satul, biserica şi tradiţiile. Chiar dacă uneori sunt nevoiţi să le poarte prin vremuri doar în suflete. Se vor lipsi de multe, dar niciodată de acestea.

În 1924, mai multe familii de moţi ortodocşi din Apuseni au fost colonizate pe graniţa de vest a ţării, la mai puţin de 20 km de Carei. Cu pământurile lipite de graniţă, şi-au ridicat satul, Scărişoara Nouă, dându-i numele aşezării părăsite din munţi. În 1940, după Dictat, au fost alungaţi, dar au revenit, sprijiniţi de confraţii din localitatea învecinată. Ortodocşi din tată-n fiu, şi-au purtat biserica în inimi şi şi-au pus la păstrare tradiţiile într-un muzeu al moţilor, ridicat în mijlocul satului, rugându-l pe Crăişorul munţilor, adică pe Avram Iancu, să le păzească de acolo, din ceruri, de unde se află.”

prof. Rodica Jurj

Acesta este materialul  trimis de prof.Rodica Jurj si care din păcate a apărut cu multe adăugiri ce nu ţin de autor, în altă parte.

Lasati un comentariu