Comemorare la Carei a martirilor şi supravieţuitorilor Dictatului de la Viena

• publicat la: 1 septembrie 2018
Comemorare la Carei a martirilor şi supravieţuitorilor Dictatului de la Viena

Vineri, 31 august 2018,  a avut loc la Carei comemorarea Dictatului de la Viena din 1 în 1940  în urma căruia românii au fost expulzaţi şi refugiaţi. La Monumentul comemorativ al foştilor refugiaţi a fost săvârşit un parastas în memoria martirilor de către vicarul foraneu pr.Radu Filip şi de către pr.Eugen Sava.

Au fost aprinse candele iar monumentul a fost străjuit de drapele tricolore. Nu a fost uitată nici Ziua Limbii române.

Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi, filiala Carei a oferit o Diplomă de Excelenţă preotului paroh Radu Filip pentru că a fost singurul care a primit din partea Asociaţiei amintite acest monument comemorativ  al refugiaţilor careieni din 1940. Fără acceptul pr.Radu Filip nu ar fi existat un astfel de monument în Carei.

Dorel Iurcencu din Satu Mare, membru al ASTRA Carei, a recitat poezia Rugăciune de Octavian Goga iar  tânărul astrist Răzvan Fuzi a dat glas unor versuri de inspiraţie populară….,,Sunt român, român voinic, Şi n-am teamă de nimic, România-i ţara mea, Drag mi-i să trăiesc în ea….,,.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai Asociaţiei judeţene a foştilor refugiaţi şi expulzaţi, directorul Centrului pentru politici locale publice, Costel Oprea,  dr.Viorica Sava, urmaşii fostului primar al Careiului din 1940, Valer Cîmpian, preotul Gheorghe Sorian din Ianculeşti precum şi foşti refugiaţi.

Participanţii  s-au îndreptat apoi, în procesiune, spre sala de simpozion de la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,.  Spre deosebire de municipiul Satu Mare unde procesiunea nu a fost avizată  pentru români decât pe trotuar, la Carei deplasarea  a avut loc pe drum.

 

Nu au răspuns invitaţiilor oficiale ale Asociaţiei fostilor refugiaţi decât doi consilieri locali, Carmen Todea şi Ilie Ciută iar la micile opriri de la bisericile pe lângă care s-a trecut nimeni nu a ieşit pentru o rugăciune de pomenire.

Pe tot parcursul manifestărilor şi a procesiunii a fost prezentă tanti Ileana din Ianculeşti alături de soţul dânsei.

Masacrele şi atrocităţile la care au asistat nu se pot prescrie nici după 78 de ani aşa cum îşi doresc antiromânii plătiţi din banul public la Primăria Carei.

Organizatorii aduc pe această cale mulţumiri echipajelor de la Poliţia Municipală Carei, Poliţia Locală Carei şi Jandarmeriei pentru colaborarea deosebită pe tot parcursul derulării manifestării.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu