Papa Francisc a îndemnat la „a merge împreună” şi a crede în „bucuria mântuirii”. Nu toți au înțeles mesajul

• publicat la: 2 iunie 2019
Papa Francisc a îndemnat la „a merge împreună” şi a crede în „bucuria mântuirii”. Nu toți au înțeles mesajul

Zeci de mii de pelerini au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie de la Șumuleu Ciuc unde a fost prezent  Papa Francisc . Dintre aceștia, peste 25 de mii de pelerini din Ungaria dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.

Papa a îndemnat la pace între români și maghiari în discursul său. Suveranul Pontif a spus că pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii.

Papa Francisc a vorbit în mesajul său şi despre faptul că nu trebuie ca „rănile din trecut” să constituie un obstacol pentru o „convieţuire fraternă”.

„Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte, nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puţin haotică ce se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria”, a  menționat  Sfântul Părinte.

Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu îndemnul de „a merge împreună” şi de a crede în „bucuria mântuirii”.

Mesajul Suveranului Pontif a fost tradus și citit atât în limba română cât și în limba maghiară.

Se pare că nimeni dintre organizatori nu a fost interesat de cele propăvăduite de Papa Francisc  astfel că la Șumuleu Ciuc, în România, a fost intonat doar imnul Ungariei nu și al României. Ce frumos ar fi fost ca înțeleptele îndemnuri  să fi dus la un început de respect reciproc mai ales că la câțiva km distanță minți înfierbântate vor scoaterea crucilor românești dintr-un cimitir internațional revendicat de maghiarii din Sânmartin.

VIDEO

Praful s-a ales de mesajul transmis cu atâta bunăvoință de Suveranul Pontif. Nemaivorbind că niciunde nu a fost amplasat de organizatori un steag al României. Cum s-au simțit românii care au asistat la Sfânta Liturghie  de la Șumuleu când au auzit că doar pentru maghiari sunt cerute binecuvântări?

A merge împreună înseamnă a ne respecta reciproc, a ne înțelege unul altuia nevoile și NU  a ne comporta unul ca stăpân și altul ca subordonat lipsit de drepturi egale.

În aceste condiții nici nu este de mirare că Sfântul Oaspete s-a retras sobru după liturghia de la Șumuleu direct într-o  mașină acoperită, o Dacie de producție autohtonă, fără a mai saluta oficialii sau a se plimba cu papamobilul prin mulțime.

Păcat că orgoliile nemăsurate ale unor organizatori creează tensiuni între creștinii de confesiuni diferite, de naționalități diferite tocmai după mesajele atât de concise care îndemnau la „a merge împreună” şi de a crede în „bucuria mântuirii”.

Vizita de 3 zile a Suveranului Pontif în România a fost o reușită marcantă. Peste tot a fost întâmpinat cu căldură și atenție deopotrivă de toate confesiunile fapt ce l-a făcut să spună la final de vizită nu numai că s-a simțit ca acasă dar duce cu el , la Vatican, …,,chipuri,,.

Românii au demonstrat că se pot organiza exemplar când situația o impune. În fiecare locație organizarea a fost impecabilă.

Buletin de Carei

 

VIDEO

comentarii

de Bufonul la 2 iunie 2019 - 21:13

Vai ce pacat , Papa n-a avut ocazia sa asculte Tricolorul ! dc , repede un CD la Vatican cu Tricolorul !!!

de Traian la 2 iunie 2019 - 21:43

Ii buna chestia cu Dacia autohtona, pacat ca bufonu nu s-a prins, insa a bagat-o pe aia cu cd. Hihihi, aia e unii is inapoiati rau de tot.

de Buletin de Carei la 2 iunie 2019 - 22:22

Bufonul tot bufon rămâne..râzi de el și mergi mai departe.

de jenica fara frica la 2 iunie 2019 - 23:19

asta e bufon retardat,nu are cum sa se prinda nici daca-i deseneaza cineva

de Pui la 3 iunie 2019 - 00:17

Cred că liderii secuilor nu au înțeles nimic. Poate ei se așteptau ca papa să vorbească despre autonomie și să pună niste garduri electrice intre romani și ei că la ambasada rusă de la București că doar Orban e prieten cu Puțin iar secuii se cred maghiari.Ei nu văd că ungurii nu dau doi bani pe ei și iî folosesc că o unealta împotriva românilor.

de HarapAlb la 5 iunie 2019 - 15:58

😀 Dar romanilor a zis, ca Ardealul a fost al lor????? Vai dar tare va e frica, ca pierdeti ce nu va apartine !!!!

de Buletin de Carei la 5 iunie 2019 - 21:52

Esti harap alb sau roland pana la urma? postezi din acelasi loc dar mereu iti schimbi numele de parca ai suferi de dubla… tripla personalitate. Ce penibil si de compatimit devii pe zi ce trece…..

de HarapAlb la 6 iunie 2019 - 06:28

Auzi cucoana, eu nu m-am dat nici odata angajat al politiei economice, sa ma leg de comercianti si nu sunt nici pacient la psihiatrie !!!! tu cate personalitati ai??? 😀 😀 😀 Macar invata sa scrii….. daca scrii un nume, foloseste litere mari….

de Buletin de Carei la 6 iunie 2019 - 08:03

E frumos sa folosesti bani publici pentru manipulare si minciuni? Ceva comunicate oficiale ai sau te dai harap si cand colo tu esti o tufa buruienoasă.

Lasati un comentariu