Bustul amiralului fără flotă Horty a fost stropit cu vopsea roșie la Budapesta

• publicat la: 3 iulie 2020
Bustul amiralului fără flotă Horty a fost stropit cu vopsea roșie la Budapesta

Bustul din Budapesta al amiralului fără flotă Miklós Horthy a fost stropit azi cu vopsea roșie ziua în amiaza mare. Anunțul a fost făcut de către politicianul din Ungaria, Novák Előd, pe contul său de facebook.

Deci nici măcar la Budapesta  imaginea lui Horty nu este una prea agreată.

Pentru românii care au trăit în  partea de nord a Transilvaniei în 1940 și pentru urmașii acestora doar simpla pronunțare a numelui acestuia  îi duce înapoi cu gândul la terorarea și atrocitățile îndurate. Unul dintre supraviețuitori, Gheorghe Cădar, născut  în anul 1926, a relatat în august 2019 în fața camerelor mai multor redacții lucruri greu de imaginat, petrecute  la Lucăceni, satul unde locuia  în 1940.

Dictatul de la Viena din 1940 a permis instaurarea în această parte de țară a  regimului hortyst care nu tolera românii.

Potrivit mărturiilor domnului Gheorghe Cadar, Miklos Horthy  n-a fost altceva decât un slovac maghiarizat, pe numele său adevărat  Horáček, era din Baia Mare, de unde fugise încă de la o vârstă fragedă clandestin în Ungaria și îmbrățișase cariera militară sub o altă identitate decât cea cu care se născuse în România.

Încă din copilărie, Miklos Horthy nu se înțelegea bine cu ceilalți copii români, nutrind o ură și un șovinism fără margini la adresa românilor. Dictatul de la Viena nu a făcut decât să-i ofere pretextul pentru a pune în practică tot ceea ce gândise la adresa românilor încă din copilărie.

După expulzare, Gheoghe Cădar  a ajuns la Baia Sprie și apoi la Șișești. A lucrat la o prăvălie unde l-a întâlnit pe fratele amiralului fără flotă, Horty Miklos, cel care a ordonat alungarea românilor din casele lor și masacrele din satele românești. Fratele lui Horty Miklos a afirmat că numele lor de familie este Horacek și că familia lui nu a fost de acord cu expulzarea românilor din casele lor.

Buletin de Carei

 

 

 

Lasati un comentariu