Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

• publicat la: 20 iulie 2020
Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este prăznuit de creștini în data de 20 iulie în fiecare an.

Acesta s-a născut din neamul lui Aaron preotul din pământul Arabiei, cetatea Tesvi, de aceea se numea și Tesviteanul. Când s-a născut Ilie, tatăl lui pe nume Sovac, a văzut cum îngerii lui Dumnezeu stau în jurul copilului și îl hrănesc cu foc, apoi îl înfășoară cu foc. Acest lucru era o metaforă pentru caracterul de foc al Sfântului Ilie și ce putere îi va da Dumnezeu. Tatăl său s-a speriat și s-a dus la preoți pentru a le spune ce a văzut. Aceștia l-au liniștit și i-au spus că pruncul său va fi “locaș al luminii darului lui Dumnezeu și cuvântul lui va fi ca focul de puternic și de lucrător”.

Sfântul Ilie și-a trăit anii tinereții în rugăciune și slăvire a lui Dumnezeu în tăcere. Era asemuit cu îngerii, atât de credincios era. În acea vreme, Israelul era împărțit în două părți: regatul lui Iuda în care trăiau doar două neamuri, Iuda și Veniamin, iar regatul lui Israel includea 10 neamuri. Regatul lui Iuda era condus de descendenții regelui Solomon, iar regatul lui Israel era condus de o slugă a lui Solomon, numită Ieroboam. Cea mai mare luptă a sfântului Ilie a fost cu regele israelit Anav care slujea idolilor din cauza soției sale Isabela. Aceasta l-a mai convins pe soțul ei să ridice un templu idolului Baal și să pună mulți preoți slujitori.

În acea vreme a început Sfântul Prooroc Ilie să facă mari minuni pentru a scoate la iveală adevărul. A închis cerurile și nu a mai plouat timp de 3 ani și jumătate. Pământul nu a mai rodit, oamenii nu mai aveau hrană și venise foametea peste ei. Ilie a vrut să îl aducă pe împărat la dreapta credință, iar mai apoi să recâștige întreg poporul. Domnul l-a ferit pe proroc de foamete, spunându-i să se ducă la pârâul Cherit din fața Iordanului unde corbii îl vor hrăni și apa pârâului îi va potoli setea. Dumnezeu voia să îi ajute pe oameni, dar Ilie voia să le dea o lecție. Pentru a-i arăta că nemilostivirea sa aduce chin și asupra oamenilor săraci cum ar fi văduvele, nu numai oamenilor bogați, Dumnezeu l-a trimis în Sarepta Sidonului la o văduvă. I-a fost milă de văduvă și i-a înmulțit făina și untdelemnul pe toată perioada cât a stat în casa ei.

El s-a rugat să vină foc din cer care să ardă jertfa adusă de sine pentru Dumnezeu, în timp ce jertfa pentru Baal nu a ars. A adus ploaie pe pământ cu rugăciunea și a înmulțit în mod minunat făina și uleiul din casa văduvei din Sarepta Sidonului. Apoi l-a înviat pe fiul ei, iar lui Ahav i-a prorocit că sângele lui va fi lins de câini, iar pe soția sa câinii o vor mânca, lucruri care s-au adeverit. Copilul înviat a crescut și a devenit Iona, un proroc credincios. Dumnezeu l-a trimis să propovăduiască creștinismul în cetatea Ninive unde a fost înghițit de un pește mare. A stat înăuntru 3 zile și a ieșit viu.

El a mai făcut și alte minuni, dar și prorocii. A vorbit cu Dumnezeu și i-a auzit vocea în adierea de vânt de pe Muntele Horeb care luase foc după o vijelie și un cutremur.

Înainte de a muri, Sfântul Proroc Ilie l-a uns proroc pe Elisei. În final a fost ridicat la ceruri într-un car de foc tras de cai de foc. El a mai apărut pe Muntele Thabor alături de Moise stând de o parte și de alta a lui Hristos și vorbind cu El la Schimbarea la Față a Lui.

În Apocalipsa, se spune că Ilie va veni din nou pentru a pune capăt puterii Antihristului.

sursa sarbatoricrestine.ro

comentarii

de Popescu la 21 iulie 2020 - 13:18

La multi ani cu sănătate Ilie.

Lasati un comentariu