Așa se ascunde la Carei bustul lui Simion Bărnuțiu

• publicat la: 11 octombrie 2020
Așa se ascunde la Carei bustul lui Simion Bărnuțiu

Așa se ascunde la Carei bustul lui Simion Bărnuțiu din fața liceului unde a învățat între anii 1820-1825. Doi tuia îmbătrâniți și uscați asigură mascarea bustului lui Simion Bărnuțiu indiferent din ce direcție ne apropiem de el.

La mică distanță de el au fost secerați toți teii sănătoși precum și arbuștii ornamentali.

Simion Bărnuțiu a fost un luptător neînfricat pentru drepturile românilor.

În Transilvania ocupată, nobilimea maghiară avea ca principală preocupare în prima jumătate a secolului al XIX-lea maghiarizarea forţată a românilor. Un prim proiect al unei astfel de lege apare în lucrările Dietei de la Cluj în 1836 şi va fi legalizată în 1842.  Legea prevedea că „în întregul principat, toate jurisdicţiunile bisericeşti, după numai zece ani, sunt obligate să întrebuinţeze numai limba maghiară şi, după acel termen, nimeni nu va putea deţine vreo slujbă dacă nu cunoaşte limba maghiară. În şcoli se va întrebuinţa de asemenea numai limba maghiară”.

Împotriva legii protestează şi saşii, care-şi văd ameninţată fiinţa naţională, iar din partea românilor, Simion Bărnuţiu, care ca secretar al episcopului Lemeni a asistat la toate dezbaterile legii, protestează împotriva votării ei, prin articolul intitulat „O tocmeală de ruşine şi o lege nedreaptă” devenind mai târziu ideologul revoluţiei de la 1848.

Ideile  din această lucrare le vom găsi încrustate în marele său discurs din 2/14 mai rostit în catedrala Blajului la 1848: „Dacă şi-au pierdut limba oarecare popor, şi-au pierdut deodată caracterul şi naţionalitatea sa” scria Bărnuţiu în 1842, iar în 1848 îşi completează gândirea naţională cu proclamarea românilor ca naţiune independentă şi de sine stătătoare care şi-a scuturat jugul etnic şi a înlăturat iobăgia feudală, chemând totodată naţionalităţile conlocuitoare la convieţuire paşnică: „naţiunea română dă de ştire că, voind a se constitui şi organiza pe temelie naţională, n-are cuget duşman în contra altor naţiuni şi le recunoaşte acelaşi drept şi voieşte a-l respecta cu sinceritate, cerând respect împrumutat după dreptate; prin urmare, nici nu va suferi a fi supusă altora, ci voieşte drept egal pentru toate”.

În prezent, locul nobilimii maghiare a fost luat de ONG-ul UDMR care duce  o politică antiromânească în localitățile unde are conducerea. Nu doar bustul lui Simion Bărnuțiu este mascat intenționat cu tuia ci și Monumentul Ostașului Român ridicat în cinstea eroilor care au eliberat Careiul de ocupația hortystă.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu