PNL, UDMR și USR au votat împotriva legii privind Ziua Tratatului de la Trianon. Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii

• publicat la: 1 octombrie 2020
PNL, UDMR și USR au votat împotriva legii privind Ziua Tratatului de la Trianon. Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii

Senatorii au respins, ieri, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, transmite agenția de presă Rador

Documentul prevede posibilitatea organizării, la nivel național și local, de manifestări cultural-educative și științifice, pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

Senatul a respins cererea de reexaminare cu voturile senatorilor PSD și a celor neafiliați (PMP, Pro-România, ALDE). Împotriva adoptării legii au votat senatorii UDMR, USR și PNL.

În luna mai a.c. PNL a votat pentru adoptarea legii, alături de PSD (detalii aici).

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, urmăreşte declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.

În timpul dezbaterilor din Senat, reprezentantul UDMR, senatorul Fehér László, arăta și el că documentul trebuie respins, întrucât propunerea nu este altceva decât răscolirea trecutului.
Fehér László: Cred că despre trecut ar trebui să discute istoricii noștri. Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru națiunea română a fost o bucurie imensă, pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă. Trecutul este și va rămâne în urma noastră.

Pentru conformitate, Tratatul de la Trianon a oferit Ungariei granițe proprii și nu comune deci la 4 iunie 1920 Ungaria a devenit un stat de sine stătător fapt ce ar trebui să fie motiv de bucurie și mulțumire.

Centenarul Tratatului de la Trianon a fost marcat în județul Satu Mare doar la Carei, fără a fi prezent  niciun partid românesc.

Ilie Ciută, în calitate de organizator, a trimis invitații tuturor colegilor săi consilieri dar și primarului și viceprimarului. Din cei 18 consilieri a participat doar doamna consilier ALDE, Lavinia Szulak care  nu a mai fost ulterior inclusă pe lista consilierilor pentru alegerile locale recente.

Au participat  la manifestare asociații culturale românești din satele Marna Nouă, Lucăceni, Horea, Scărișoara, Ianculești dar și din țară. Deosebit de onorantă prezența Societății cultural patriotice Avram Iancu atât prin conducerea Consiliului Național, președinte Tiberiu Groza cât și a filialelor Beiuș, Oradea, Baia Mare și Cluj Napoca, a asociației Tempora, a Asociației rezerviștilor militari din Satu-Mare.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu