Proiect comun Calea Neamului, Grai Străbun și Buletin de Carei

• publicat la: 1 October 2020
Proiect comun Calea Neamului, Grai Străbun și Buletin de Carei

Asociația Calea Neamului și Gruparea Grai Străbun în colaborare cu Buletin de Carei au demarat cel mai îndrăzneț proiect pentru întărirea identității românești din județele Covasna, Harghita și Satu Mare. În timp ce Ungaria trimite  fonduri generoase pentru cei care frecventează învățământul în limba maghiară și construiește în Transilvania până și creșe, foarte multe sate românești nu mai au dreptul de a avea o școală în sat sau o grădiniță, copiii fiind trimiși în alte localități pentru a beneficia de educație școlară. În satul Ianculești ce aparține de Primăria Carei condusă exclusiv de UDMR Carei școala a fost  DEMOLATĂ pentru a nu mai exista nici speranța redeschiderii ei. Copiii din Marna Nouă fac naveta la Sanislău iar cei din Scărișoara la Pișcolt. Copiii românilor sunt puși pe drumuri și nu li se asigură aceleași  facilități. Nici în muncipiul Carei nu există clase de meserii în limba română pentru toate specializările de care beneficiază elevii maghiari. În Covasna și Harghita situația e și mai rea.

Proiectul demarat de Asociația Calea Neamului și Gruparea Grai Străbun în colaborare cu Buletin de Carei dorește să aducă puțin sprijin elevilor români care au rezultate bune la învățătură din moment ce statul român nu este interesat de sprijinirea tuturor elevilor români.

Dr.Mihai Tîrnoveanu prezintă în detaliu proiectul demarat de Ziua Acoperământului Maicii Domnului.

,,Să fii român este de cele mai multe ori greu, dar întotdeauna atât de frumos!
În Ziua Acoperământului Maicii Domnului, începem cel mai greu si îndrăzneț proiect de până acum, Calea Neamului, Grai Străbun, Buletin de Carei.
BURSELE ROMÂNI PENTRU ROMÂNI: un program destinat elevilor din unitățile de învățământ cu predare în limba română din Covasna, Harghita, Mureș, Bacău (zona Ghimeș-Făget) si Satu Mare. Dăruim 500 de lei trimestrial, pentru fiecare copil înscris în proiect, crieriile fiind rezultatele bune la învățătură si o situație materială deficitară, acestia fiind recomandați de profesorii sau directorii unităților de învățământ. Fondurile se vor strânge în contul Asociației Calea Neamului, deschis special pentru acest scop (RO77BRDE080SV91101760800). La sfârsitul fiecărei săptămâni va fi publicat un extras de cont pentru o transparență totală. Cine doreste să rămână anonim, din diverse motive, mă anunță pe mesaj privat si se acoperă numele lui. În funcție de câti bani se strâng, vom acorda aceste burse unui număr cât mai mare de copii. Demersul nostru începe într-un context acut, rezultat în urma alegerilor locale, prin care UDMR, expresia politicii guvernului de la Budapesta în România, acoperă administrativ, într-o ofensivă nemaivăzută în ultimii 30 de ani, o arie imensă din Transilvania si nu numai. Cauzele sunt multiple, politica falimentară a partidelor din România si ofensiva financiară a Ungariei în aria ei de interes, mare parte din ea axându-se pe învățământul în limba maghiară. S-au alocat zeci de milioane de euro în acest sens, atât pentru instruirea cadrelor didactice cât mai ales pentru alocarea de burse de studiu elevilor înscrisi în scolile sau secțiile cu predare în limba maghiară. Extrem de multe familii mixte au ales astfel pentru copiii lor varianta maghiară de educație, inducându-se în acelasi timp în rândul majorității românilor din ariile vizate sentimentul abandonului din partea statului român care nu a luat niciun fel de măsuri compensatorii în acest sens. De aici si abandonul prezenței la vot, deziluzia, pierderea încrederii în stat, implicit în partidele care doar vorbesc si nu fac nimic, ba mai mult, au făcut de-a lungul timpului alianțe locale, parlamentare sau guvernamentale cu UDMR, adică cu ofensiva Ungariei în România.
În concluzie, pe scurt, adevărul greu este că singura contraofensivă românească ce se poate genera, ne aparține nouă, asociațiilor românesti, puține ca număr si tuturor românilor care au certitudinea că efortul lor pentru a ține această țară întreagă nu este în zadar, care au convingerea că în aceste vremuri de cumpănă extremă își pot face datoria de a fi român, de a se ridica pe Linia Neamului. Împotriva sistemului antiromânesc, împotriva tuturor trădărilor, împotriva tuturor calculelor politice si împotriva tuturor compromisurilor, suntem noi. Si nu, chiar nu, nu este în zadar, am reusit la Valea Uzului ca ei să plece si noi să rămânem. Să nu uitați acest lucru, într-o mare de lucruri pe care le-am pierdut, să nu uitați nicio victorie și nicio glorie pe care cei ce sunt în Cer avut-o. Să nu uitați luptele, martirii, eroii, să nu uitați Sfinții Români. De milenii acest Neam nu moare, în vremurile acestea, fiecare din voi puteți scrie Istoria unui popor care-și găsește Mântuirea, care încă luptă împotriva celor care pun lanțuri pe România, pe Identitatea Națională.
Prin acest program îi încurajăm pe copii să aibă rezultate bune la școală, îi ajutăm în viața de zi cu zi, adresându-ne în acelasi timp, în contextul mai sus amintit și familiilor mixte, care trebuie să înteleagă că viitorul copiilor lor este în România si nu în Ungaria.
Mulți poate vor spune că ceea ce facem noi este prea puțin, nesemnificativ față de fondurile ce vin din Ungaria. In ordine, ar putea fi așa, dar, pentru toate, trebuie să fie un Inceput, pentru toate. trebuie să fie o Reacție, pentru toate aceste lucruri, trebuie să fie un Prezent.
Acel Prezent, acea Reacție Românescă suntem noi toți.
Cu ajutorul lui Dumnezeu vom dovedi că suntem în Stare, într-o Stare Românească, într-o Stare în care putem face puțin mai fericit un copil de român ce se simte îmbrățișat de alți români din această Țară frumoasă ce poartă numele de Grădina Maicii Domnului.
Veniți la Luptă pentru Ea!,,

Lasati un comentariu