,,Ura învinge orice sentiment,,spune un careian. Nu mai urâți simbolurile românești!

• publicat la: 10 decembrie 2020
,,Ura învinge orice sentiment,,spune  un careian. Nu mai urâți simbolurile românești!

La data de 5 octombrie 2020 au fost tăiați nu doar toți teii din fața Liceului Tehnologic Iuliu Maniu ci și arborii ornamentali de pe strada respectivă și strada Crișan. Au rămas un șir de arbori de  la o casă anume precum și cei doi tuia semiuscați și îmbătrâniți ce acoperă bustul marelui patriot român, prof.univ. Simion Bărnuțiu. Bustul este amplasat în fața liceului unde acesta a studiat între anii 1820 și 1825.

Din fața sediului BCR au fost tăiați tuia tineri dar acolo nu există niciun monument românesc.

Aversiunea cu care doar monumentele simbol ale românilor sunt înconjurate de arborii de tuia este deja o constantă pentru conducerea  Primăriei Carei. În municipiul Carei locuiesc atât români cât  și maghiari, rromi, șvabi. Toate monumentele sunt  bine puse în valoare, mai puțin cele ce reprezintă simboluri importante  pentru români.

Nu am înțeles  niciodată de ce se face atâta caz de ascunderea lor, de ce atâta ură pentru tot ce definește patriotismul românesc. Monumentul Ostașului Român este un simbol al luptei de eliberare din anul 1944 de sub ocupația hortystă. Înconjurat de o perdea de tuia de peste 9 m înălțime.

Profesorul universitar Simion Bărnuțiu a fost ideologul Revoluției pașoptiste, un om de mare caracter dar mai ales un mare patriot. Fiecare popor are istoria sa, eroii care s-au jertfit  pentru păstrarea independenței țării lor și atunci de ce în țara lor românii trebuie să vadă cum eroii lor sunt umiliți? Cine  nu încape în Carei de monumentele simbol ale românilor?

Ne-a atras atenția  un comentariu al unui cititor fan al Buletin de Carei, Jozsef Pocsi, care spune că ura  învinge orice sentiment și orice  capacitate de judecată. Așa să fie domnilor din conducerea orașului care faceți deosebire  între monumente pe criteriul etnic?

E vorba de suflet sau doar de interese anume?

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2020/10/se-taie-arborii-din-fata-liceului-tehnologic-iuliu-maniu-din-carei-liber-la-taieri-dupa-campania-electorala.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/10/asa-se-ascunde-la-carei-bustul-lui-simion-barnutiu.html

Lasati un comentariu