Liderii sindicatelor din învățământul sătmărean nu își arată ochii la proteste. Preferă comunicatele

• publicat la: 1 februarie 2021
Liderii sindicatelor din învățământul sătmărean nu își arată ochii la proteste. Preferă comunicatele

De negăsit la telefon în perioada protestelor pentru planul de învățământ impus de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, liderii de sindicat trimit comunicate explicative.

Domnilor lideri de sindicat, nu vă rușinați să dați ochii cu poporul și cu cei care ne impun reguli strâmbe  pentru copiii noștri! Ieșiți în față și protestați față de eliminarea claselor de liceul din Tășnad, față de reducerea claselor cu predare în limba română de la Liceul Iuliu Maniu din Carei sau față de comasarea doar a liceelor românești. Dați exemplu și ieșiți în prima linie pentru a protesta!

Peste 20 de profesori de la Liceul Iuliu Maniu din Carei au protestat în fața Inspectoratului Școlar Satu Marte față de reducerile aplicate doar claselor cu predare în limba română. La Tășnad a fost inițiată o petiție pentru strângerea de semnături împotriva deciziei de eliminare a claselor de liceu. Primarul din Tășnad s-a manifestat și el împotriva deciziei Inspectoratului Școlar județean de desființare a claselor liceale. Se pare că Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare nu vrea prea mulți tineri educați în zona Carei – Tășnad.

.

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/atac-la-adresa-invatamantului-in-limba-romana-la-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/fara-clase-de-liceu-in-orasul-tasnad-decide-inspectoratul-scolar-satu-mare.html

https://www.buletindecarei.ro/2021/01/efectele-cooptarii-udmr-la-guvernare-comasare-de-licee-romanesti-si-reducerea-claselor-cu-predare-in-limba-romana-la-carei.html

Comunicatul SLI Satu Mare

Stimați colegi,

Așa cum v-am mai informat proiectele noilor planuri cadru pentru liceu se află în dezbatere publică până azi 31 ianuarie 2021.

Așa cum v-am mai informat, analizând proiectele planurilor aflate la https://www.rocnee.eu/programescolare/05-01-2021-planuri-cadru.html?fbclid=IwAR2F7Qocctid6LbHwdKFsbcRk3b-GluyDERQwvChWH3q-NB4BDWM8uLypN4

Am observat o serie de anomalii majore. Părerea noastră este că aceste planuri cadru sunt inacceptabile.

Ca să dau doar câteva exemple:

Pentru învățământul tehnic și profesional numărul de ore de matematică, fizică, chimie, TIC au fost reduse sau eliminate. Considerăm că pentru multe specialități aceste discipline trebuie să fie de bază.
Unele discipline sunt prevăzute cu 0,5 ore. Asta înseamnă că profesorul va ține o oră la două săptămâni. Inacceptabil așa ceva. Cu 0,5 ore/săptămână nu se poate face aproape nimic.
Cu atât mai mult la disciplina TIC unde elevii ar trebui să lucreze în mod normal pe grupe deoarece profesorul nu are cum să treacă pe la 25 de calculatoare într-o oră devine absolut imposibil cu 0,5 ore/săptămână.

Se pare că cei care au dorit să desființeze disciplinele istorie și geografie sunt în continuare susținuți. În propunerile noilor planuri cadru aceste discipline apar cu 0 (zero) sau cu 0,5 ore/săptămână.

Cam aceleași anomalii constatăm la liceele tehnologice și teoretice.

Clasele de profil matematică – informatică ar urma ca să nu studieze deloc disciplina TIC (după unele variante de propuneri) sau să studieze maxim 1 oră/săptămână în timp elevii de la Filiera Vocațională profil Teologic, Cultul Romano Catolic ar urma să studieze 2 ore de TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor).

În timp ce se reduce sau se elimină disciplinele de bază în proiectele de planuri cadru se introduc materii noi, cum ar fi educația muzicală și educația vizuală pentru elevii de școală profesională profil tehnic.

O altă problemă importantă. Noile planuri cadru nu asigură accesul egal la educație. Spre exemplificare amintim:

Proiectele planurilor cadru pentru ciclul inferior al liceului filiera vocațională, teologic, Specializarea Ghid Turism religios, cultul Ortodox au prevăzute 1 oră de TIC (pagina 25). În timp ce la filiera vocațională, teologic, Cultul Romano –catolic, specializarea Ghid Turism religios, sunt prevăzute două ore de TIC (pg. 37). Iar la filiera tehnologică nu  apare nici o oră de TIC (varianta 3) iar la celelalte variante apar câte o oră la anumiți ani.

Desigur șirul exemplelor de anomalii ar putea continua.

Observațiile mele au fost trimise către conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cu propunerea de a se retrage aceste planuri cadru din dezbatere.

Au  analizat și cei de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au ajuns și dânșii la concluzia că aceste planuri cadru nu sunt adecvate.  La ședința Comisiei de Dialog Social întrunit la nivel de minister, domnul președinte FSLI Simion Hancescu a propus domnului Ministru Sorin Câmpeanu retragerea acestor propuneri de planuri cadru motivând solicitarea. A mai propus ca în anul școlar 2021 -2022 să rămână actualele planuri urmând ca să se regândească noi propuneri de planuri cadru. Vom vedea ce va decide la minister, și care va fi poziția domnului Ministru Sorin Câmpeanu.

 

Cu respect,
Oprea Victor
SLI Satu Mare

 

Lasati un comentariu