Un premier penal? Deciziile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial deci restricțiile nu sunt valabile

• publicat la: 30 martie 2021
Un premier penal? Deciziile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial deci restricțiile  nu sunt valabile

Avocatul Poporului Renate Weber a anunţat că instituţia s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), de la începutul acestui an şi până în prezent, nu au fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce este o condiţie pentru intrarea în vigoare a unui act normativ. Aceasta îi cere explicaţii prim-ministrului Florin Cîţu cu privire la faptul că trei dintre hotărârile CNSU nu au fost postate pe site-urile oficiale şi nici publicate în MO, lucru care încalcă Legea fundamentală, notează 60m.ro.

„Instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu în urma constatării, pe de o parte, a faptului că niciuna dintre cele 20 de hotărâri adoptate în acest an de către CNSU nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Însă, în timp ce hotărârile CNSU nr. 1 – 11 şi nr. 15 – 20 din anul acesta au fost postate pe site-urile oficiale, hotărârile nr. 12/2021, 13/2021 şi nr. 14/2021 nu au fost publicate nici un Monitorul Oficial, nici pe aceste site-uri. Astfel, se poate reţine o încălcare a prevederilor art. 31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi a celorlalte dispoziţii legale incidente prezentate mai jos. Oare din acest motiv dorea coaliția de guvernare să dea postul de Avocat al Poporului unui reprezentant al UDMR?

Buletin de Carei va solicita Avocatului Poporului să intervină și în cazul Primăriei Carei care nu respectă, printre altele, prevederile art.31 din Constituția României privind dreptul la informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal din partea autorităților  publice.

Lasati un comentariu