Valer Marian câștigă în instanță, face plângere penală împotriva DNA Oradea și îl demască pe Szasz Lorand

• publicat la: 6 aprilie 2021
Valer Marian câștigă în instanță, face plângere penală împotriva DNA Oradea și îl demască pe Szasz Lorand

Sătmărenii nu uită cu siguranță de rubrica de tristă amintire  ,, Împușcă-l pe Castorică,, din cotidianul Gazeta de Nord Vest din vremea când era director  Szasz Lorand. Nici de materialele scrise la Gura Târgului  pe care până și el se rușina să le semneze. Executant docil al politicienilor vremii, acesta a vânat și vânează doar câștigul imediat.

Una din părțile achitate în procesul de complicitate la șantaj a fost și fostul senator Valer Marian, primul șef al datornicului Szasz Lorand angajat acum ca și consilier personal al primarului Kovacs.

Procesul a durat 5 ani. Pe întinderea a două articole, Valer Marian relatează în cotidianul.ro despre părțile mai puțin cunoscute ale procesului.

Acesta specifică că după respingerea cererii de strămutare, a continuat judecata la Curtea de Apel Oradea, unde au fost reaudiati principalii martori ai acuzării, care au risipit orice îndoieli asupra nevinovăției sale. Primarul Dumitru Pop a declarat că nu a fost amenintat de către Valer Marian, că nu i s-a cerut să intervină în procedura de licitatie si că nu i s-a comunicat că va suferi vreo pagubă sau altă consecintă dacă licitatia nu va fi câștigată de firma invocata în rechizitor, Tehnic Asist.

In urma reaudierii martorilor Sasz Lorand, Ciprian Bâtea si Cătălin Filip, (redactor sef, redactor sef-adjunct, respectiv contabil șef la ziarul Gazeta de Nord-Vest ), s-a clarificat cine sunt autorii articolelor incriminate de DNA, rezultând că acestea au fost redactate si publicate, primul, de către Szasz Lorand, iar al doilea de către Crina Dunca, directorul din acea vreme a ziarului Gazeta de Nord-Vest.

Găsiți în continuare  o parte din declarațiile  martorului Szasz Lorand  în procesul celor anchetați de DNA Oradea.

“Cu privire acest aspect, martorul Sasz Lorand, cel care a redactat acest articol( n.r.-la rubrica ”Gura Târgului”- pagina 16, intitulat ”Consultanță dubioasă”)  a declarat că din momentul în care acesta a devenit redactor șef al ziarului (anul 2007) și până în prezent, Mircea Govor a controlat toate firmele care editau Gazeta de Nord Vest Satu Mare, la fel cum controlează și SC Nord Vest TV Advertising SRL, unde în drept, asociat unic este fiul său Răzvan, atât din punct de vedere al politicii editoriale dar și din punct de vedere financiar. Astfel, Mircea Govor cunoștea ce articole se publică în ziar, controla ce persoane sunt atacate și uneori chiar îi cerea personal redactorului șef Szasz Lorand, ce investigații jurnalistice să demareze sau îi furniza informațiile de primă sesizare pe care acesta le dezvolta în investigații….inclusiv  ancheta jurnalistică pentru care  Sasz Lorand s-a deplasat  la Budapesta pentru a se documenta în legătură cu acționariatul EUNITAS KFT Ungaria. ”

Tot in referatul DNA apare ca “Martorul (n.r.-  Szasz )  a menționat că nu a făcut opoziție acestei dispoziții a lui Govor Mircea, fiind obișnuit cu astfel de situații: ” Fiind jurnalist de investigație înțelegeam modul în care se derulau acțiunile celor din staff și care era scopul lor final, dar atât eu cât și ceilalți colegi eram efectiv în permanență sub presiunea concedierii dacă am fi intenționat să facem opoziție. De la înființare și până în prezent, cotidianul Gazeta de Nord Vest a fost folosit atât de Govor Mircea cât și de Valer Marian în interes personal”….

Ajuns la biroul lui Dicu Levente, acesta i-a spus jurnalistului că a vorbit cu ”șeful său”, acesta înțelegând din exprimare că în fapt a discutat cu Mircea Govor, după care avocatul a precizat că se vor încheia contracte de publicitate cu Gazeta de Nord Vest Satu Mare, prin firma Media Total SRL, contra sumei de circa 100.000 lei. Cu ocazia acelei discuții, Dicu Levente i-a înmânat lui Sasz Lorand datele de identificare ale firmelor Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pentru ca fi redactate contractele, respectiv facturile dintre acele societăți comerciale și SC MEDIA TOTAL (firmă despre care martorul Sasz Lorand a arătat că avea un rol de paravan între firmele care achiziționau servicii de publicitate și Nord Vest TV Advertising SRL).
Din declarațiile martorilor Sasz Lorand și Dicu Levente rezultă că, ulterior acelei prime discuții, redactorul șef al Gazetei de Nord Vest Satu Mare i-a adus avocatului mai multe facturi de furnizare servicii de publicitate, respectiv contractele redactate dintre TARR CONST SRL – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, respectiv TCM NORD Baia Mare – Thunder Construct SRL și Rural Consult SRL, pe care Dicu Levente le-a predat mai departe lui Tarr Csongor și Pop Silviu, care le-au achitat prin virament bancar.”

https://www.buletindecarei.ro/2021/03/fostul-vicepresedinte-psd-al-cj-satu-mare-a-fost-achitat-pentru-acuzatiile-de-santaj-prin-presa-declaratiile-martorului-szasz-nu-se-confirma.html

Acestea sunt realizările în domeniul jurnalistic ale informatorului Szasz angajat la Primăria Carei și plătit cu sume  pe care se rușinează să le facă publice prin Declarația de Avere. Una peste alta figurează pe lista datornicilor  la bugetul local potrivit  listei afișate de Serviciul de taxe și impozite. Mai multe detalii  despre declarațiile martorilor din proces puteți găsi AICI.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu