Fără delegat sătesc în satul Ianculești din 2017

• publicat la: 25 mai 2021
Fără delegat sătesc în satul Ianculești din 2017

Satul românesc Ianculești ce aparține de Primăria Carei nu are din 2017 delegat sătesc. Nu are dispensar medical, apă curentă sau canalizare, nu are Cămin Cultural și nici școală. Conducerea exclusiv UDMR a primăriei de care aparține  nu e interesată de dezvoltarea unui sat românesc ci doar de distrugerea sa identitară. Au râvnit până și la teren de la parohia ortodoxă.

Satul Ianculești este unul dintre cele mai frumoase sate din Câmpia Careiului.  Din păcate aparține de primăria Carei cu conducere exclusiv UDMR. Drumul de intrare era străjuit de plopi plantați de către fostul profesor Mihai Bertiean. I-au tăiat recent. Casele din sat au în față spații verzi generoase. Pământul este deosebit de roditor și de aici și recoltele record de pe terenurile arabile. Ce nu se spune este faptul că e singurul sat românesc din zonă lăsat fără Cămin Cultural și școală. Din 2017 și fără delegat sătesc. Subiecte ,,tabu ,,  de care mulți se tem să vorbească.

Primăria nu a dorit să acceseze NICIUN proiect cu fonduri nerambursabile pentru reabilitarea frumosului Cămin Cultural din Ianculești care se încăpățânează să rămână în picioare.

Sătenii sunt urmași ai moților din Munți Apuseni fapt pentru care au în centrul satului bustul Eroului Național Avram Iancu iar alături de el este  și troița închinată memoriei martirilor români executați de ocupația hortystă în 1940 doar pentru vina de a fi români.

Din anul 2013 nu au mai fost organizate alegeri libere pentru desemnarea delegatului sătesc. Atunci a fost ales un fiu de  moț care nu făcea sluj în fața primarului evazionist Kovacs.

După alegerile locale din 2016, primarul a refuzat să aprobe alegeri libere pentru desemnarea delegatului sătesc și l-a numit pe președintele PSD Carei pentru a  îndeplini această funcție, știut fiind că altfel nu ar fi fost ales. Ionuț Oneț și-a făcut flotant rapid pe satul Ianculești pentru a putea fi numit ca delegat sătesc  de primarul Kovacs dar după decesul bunicii sale, proprietara locuinței cu pricina,  nu a mai putut să își reînnoiască flotantul și astfel satul a rămas fără delegat sătesc. Drept dovadă, Oneț vota la Carei la secția de votare de care aparținea cu domiciliul.

Prefectura Satu Mare nu a luat nicio măsură de corectare a situației. Nici Primăria Carei care a anulat în 2016 alegerile libere.

Potrivit unei adresa primite  pe adresa redacției de la  un cititor, Primăria Carei, prin primarul Kovacs, se face că nu știe de situație și dă vina pe pandemie. Adică alegeri locale și naționale au avut loc dar cele pentru desemnarea delegatului sătesc au fost supuse restricțiilor. Tipic pentru grupul de interese care a căpușat Careiul și care este susținut  și protejat de către evazionistul Kovacs. Președintele PSD Ionuț Oneț a fost propus de primarul Kovacs, președinte al UDMR Carei, pentru postul de vicepreședinte al Consiliului Județean după ce acesta a ajuns consilier județean.

După desemnarea de Kovacs a presedintelui PSD ca delegat la Ianculești, a fost demolată școala din sat. Căminul Cultural a fost lăsat pradă degradării pentru ca  nu cumva să existe vreo posibilitate ca sătenii să țină aici după rânduiala moțească nunți sau botezuri sau ale activități culturale.

Așa se explică de ce primarul Kovacs nu a vrut să rămână în continuare delegatul Ciprian Chiorean care a cerut mereu dreptul de a se reabilita şcoala din sat şi Căminul Cultural.

https://www.buletindecarei.ro/2020/01/sat-frumos-oameni-harnici-lasati-fara-camin-cultural-si-scoala.html

https://www.buletindecarei.ro/2016/08/am-fost-refugiat-am-trait-in-comunism-da-acum-trebuie-sa-merem-la-bucuresti-ca-sa-avem-din-sat-delegat.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/09/presedintele-psd-satu-mare-numit-si-reprezentant-al-satului-ianculesti-si-drapelul-national-zdrentuit-din-centrul-satului.html

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu