Campanie de informare ”Muncește legal ! Cunoaște-ți drepturile ! ”

• publicat la: 24 iulie 2021
Campanie de informare ”Muncește legal ! Cunoaște-ți drepturile ! ”
 Platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată (UDWP), al cărei membru este și Inspecția Muncii, împreună cu Comisia Europeană, au desfășurat în anul 2020, sub denumirea #EU4FairWork, o Campanie Europeană de conștientizare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.
  Acțiunile de informare și conștientizare inițiate în cursul anului trecut au fost continuate și în anul 2021.
Astfel, în cursul lunii martie 2021 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat o amplă campanie de informare și conștientizare a cetățenilor români care doresc să muncească în străinătate, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.
Pe site-ul oficial al M.M.P.S. au fost postate informații privind acțiunile întreprinse în acest domeniu, precum și precizări în legătură cu condițiile de intrare în statele membre UE  în contextul pandemiei COVID 19 (aplicabile lucrătorilor sezonieri).
   Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă au fost implicate în această acțiune, prin diseminarea unor materiale informative (afișe, pliante, broșuri) și pe site-urile acestor instituții, precum și prin controalele efectuate la agenții de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate.
  Potrivit declarației directorului executiv al  Autorității Europene pentru Muncă (European Labour Authority – ELA), ”cca. 17 milioane de cetățeni europeni, de două ori mai mulți decât cu un deceniu în urmă, locuiesc și muncesc în mod curent în alte state membre UE.
  Uniunea Europeană a adoptat în această perioadă un set de reglementări legale pentru aspectele privind mobilitatea și libera circulație a forței de muncă în Europa, detașarea lucrătorilor și coordonarea sistemelor de securitate socială”.
  În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care la produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca ”la gri”), la drepturile și obligațiile pe care la au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri”,  Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă  desfășoară, în paralel cu acțiunile de control pentru depistarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor.
Se constată că deși sancțiunile aplicate în cazul folosirii muncii nedeclarate sunt foarte aspre există încă angajatori care folosesc munca nedeclarată și lucrători care acceptă ”munca la negru” sau ”la gri”.
Astfel, în cursul semestrului I al anului 2021 au fost aplicate amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca nedeclarată, fiind depistați și sancționați 33 de angajatori, folosind 45 persoane muncă în condițiile prevăzute la art. 15^1 din Codul Muncii (34 fără contract individual de muncă, 9 fără transmiterea elementelor contractului în REGES, în perioada de suspendare a contractului și 2 în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial) .
   Accentuând asupra caracterului preventiv al actualei Campanii de informare și conștientizare, atragem atenția asupra impactului negativ al muncii nedeclarate atât asupra economiei, comerțului și mediului de afaceri, generând concurența neloială, cât și asupra  lucrătorilor, care în cazul muncii nedeclarate nu beneficiază de stabilitate în muncă și de asigurare de sănătate, ajutor de șomaj și pensie  (vechime în muncă și stagiu de cotizare) , precum și asupra sistemului de finanțe publice (bugetului de stat).

Lasati un comentariu