Frații din Țara Românească și Moldova revin la Carei

• publicat la: 19 august 2021
Frații din Țara Românească și Moldova revin la Carei

Cu siguranță vă aduceți aminte de cântecul care ne spune cum treceau batalioanele române Carpații pentru a elibera frații de sânge care erau sub ocupație străină în Transilvania străbună.

Astăzi, în locul batalioanelor române trec Carpații frații noștri de la asociațiile românești din sudul țării sau chiar din Moldova. E drept că nu avem încă drumurile cuvenite unei țări europene pentru că nu avem o conducere cu simțire românească care să fie preocupată de bunăstarea noastră mai mult decât de cea a străinilor.

Așa că se investește  în drumuri expres predominant spre ieșirea din țară și în curse aeriene tot spre destinații externe. De la Satu Mare la Iași nu există legătură feroviară directă și nici aeriană. Idem spre Craiova sau spre Galați. Nici până la Sibiu nu avem vreun drum expres că de autostradă nici nu poate fi vorba. Cu cât guvernanți și slugile lor din teritoriu se ostenesc să ne ușureze plecarea din țară spre orice destinație cu atât mai mult apar situații în care românii fie se repatriază din țări străine fie aleg să rămână în țara natală. Astfel de situații sunt puțin mediatizate, spre deloc, parcă pentru a nu da de gândit celor mulți.

La fel ca în urmă cu doi ani, asociația Grai Străbun va trece Carpații pentru a se alătura organizatorilor evenimentului comemorativ din 29 august. În cei doi ani de când nu au mai fost la Carei, tinerii români din capitală au găsit de cuviință să sprijine câțiva elevi careieni cu rezultate bune la învățătură dar fără posibilități materiale. Cinste lor! Tot datorită efortului lor financiar, un grup de 8 elevi din zona Carei a avut posibilitatea de a participa la  o tabără în Apuseni ,,pe urmele  lui Avram Iancu,,.

Vor trece Carpații, cei Orientali de această dată, și colaboratorii noștri de la Iași pentru a se alătura manifestării din data de 29 august.

Nici ei nu vin pentru prima dată. Cu toții vor veni la frații lor de peste Carpați așa cum au venit și strămoșii lor. E ceva firesc când e vorba de o familie.

Așteptăm cu drag orice oaspete la manifestările comemorative dedicate refugiaților  și expulzaților români din 1940.

Duminică, 29 august 2021, de la ora 12,00, ne adunăm cu toții la Carei  în fața  Monumentului comemorativ al victimelor din urma aplicării Dictatului de la Viena din 1940 iar sâmbătă, 28 august de la ora 18,00 vom participa la un simpozion și o lansare de carte ,,Pași pe caldarâm. De la pace la dictat,, în sala de conferințe de la castelul din Carei.

 

Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei a Asociației  Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu