Mormântul comun al eroilor din cimitirul Ciumești

• publicat la: 30 septembrie 2021
Mormântul comun al eroilor din cimitirul Ciumești

Luptele date de Armata Română în perioada septembrie – octombrie pe granița de nord-vest pentru eliberarea teritoriilor românești de sub ocupația hortystă au lăsat în urmă multe trupuri de eroi. Acestea au fost înhumate  în morminte comune. În fiecare localitate din județ au căzut bravi români pentru apărarea patriei.

Nu toți au fost identificați, nu toți au scris numele pe crucea de la căpătâi. Dar toți merită omagiul nostru, cinstirea memoriei lor!

Mare parte dintre morminte sunt atent  întreținute, îngrijite așa cum se cuvine.

Proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat la nivelul județului Satu Mare de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații este mai mult decât binevenit  și de apreciat. Doar că nu toate primăriile colaborează cu inițiatorii proiectului și se fac că uită istoria locală.

Una dintre acestea este  primăria Ciumești, primar Schwarczkopf Ioan. Aici nu s-a dorit organizarea de activități comemorative la mormântul comun al eroilor români, un mormânt dat uitării de administrația locală.

Aceasta e lista eroilor români ce își dorm somnul de veci în cimitirul ortodox de la Ciumești. Recunoștință veșnică și o rugăciune de mulțumire pentru bravii luptători.

GLORIE ETERNĂ EROILOR ROMÂNI!

În comuna Ciumești mai există un monument închinat bravilor eroi, amplasat în fața  unor cabinete medicale.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu