Colinda cifrată

• publicat la: 14 decembrie 2021
Colinda cifrată
.
A existat o vreme când românii din Ardeal nu aveau voie să pronunţe nimic ce era în legătură cu România, începând cu numele ei. Trei studenţi, dintre care unul era unchiul distinsei Doamne Felicia Novacovici-Mioc pe care o întâlnim în aceste pagini şi care ne onorează cu prietenia domniei sale, au fost exmatriculaţi, judecaţi şi închişi pentru vina de a fi pus într-o noapte de Anul Nou o panglică tricoloră pe mormântul lui Avram Iancu.
La Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, unde e evocat Emil, fratele lui Liviu Rebreanu, cel din Pădurea Spânzuraţilor, se păstrează o caschetă din uniforma armatei austro-ungare care are în interior, pe căptuşeală, o pănglicuţă tricoloră.
Moţii din Lupşa nu aveau un steag cu care să se ducă la Alba Iulia şi, în noaptea precedentă Mari Adunări, gospodinele din sat au ţesut din lână un drapel tricolor care se păstrează, l-am publicat şi noi.
Teroarea însă, în loc să-i însingureze pe oameni, le sporea solidaritatea, ei inventând modalităţi de a comunica specifice clandestinităţii.
Unul din cele mai frecvente cântece de Crăciun, pe care l-am cântat cu toţii de nenumărate ori, e Trei păstori. Ca de obicei, şi în acest caz, intonându-l, noi rămânem la suprafaţă şi nu intuim adevăratul sens care e ascuns. Care sens însă era înţeles de cei de atunci şi şi-l transmiteau unii altora pe calea undelor sufleteşti.
Cântecul de Crăciun Trei păstori conţine un cod care, descifrat, arată astfel:
Cei trei păstori sunt cele trei Provincii româneşti. Ele se înţeleg să culeagă flori, frumuseţea pământului, din care să facă o cunună care e România. Ele sunt trei, dar cununa pe care o împletesc e una singură, rotundă şi frumoasă.
Ţara i-o închină lui Hristos, să le fie de folos lor şi Neamului nostru.
O întreagă doctrină, un proiect uriaş, un plan strategic naţional în câteva versuri. Cele pentru care expuse explicit îţi puteai pierde viaţa, dar sigur aveai enorm de suferit, se cântau cu voce tare la toate ferestrele, în toate tinzile, sub toate streşinile caselor de români.
Nu un cântec revoluţionar, o colindă.
.
Miron Scorobete

Lasati un comentariu