Niciun lider politic sătmărean nu susține cauza urmașilor românilor expulzați în 1940 din casele lor

• publicat la: 16 februarie 2022
Niciun lider politic sătmărean nu susține cauza urmașilor românilor expulzați în 1940 din casele lor

Românii din județul Satu Mare au avut de suportat atrocități de neimaginat din partea ocupantului hortyst după cedarea Ardealului de Nord la data de 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena.

Cei care au supraviețuit au fost ori expulzați ori s-au refugiat din fața armatei hortyste. Perioada 1940-1944 a fost una dintre cele mai negre pentru istoria județului nostru. Satele românești au fost devastate, locuitorii bătuți, uciși sau alungați, încărcați în vagoane de vite după ce au fost ținuți zile întregi în gări. Încă mai trăiesc supraviețuitori ai acelei perioade de coșmar.

După eliberarea teritoriului românesc de către Armata Română, la 25 octombrie 1944, românii au avut posibilitatea de a se reîntoarce la casele lor, la ce a mai rămas practic din ele.

Supraviețuitorii familiilor expulzate și refugiate au beneficiat din anul 2000 abia de mici compensații dar și acelea venite din partea statului român nu din partea statului maghiar care a pricinuit suferințele.

Aceste compensații au fost acordate la intervenția asociațiilor românilor refugiați, strămutați și expulzați  care nu sunt susținute de stat sau de politicieni.

În anul 2020, Parlamentul României adoptă Legea 130, pentru completarea art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Doar urmașii celor deportați și expulzați după 6 martie 1945 primesc drepturi bănești

Românii au rămas și de această dată nebăgați în seamă, suferința lor a fost din nou ignorată. Fără ca vreun politician sătmărean să fie interesat de soarta miilor de cetățeni sătmăreni.

Abia la presiunea asociațiilor amintite s-a adoptat, un an mai târziu, Legea 154 care prevedea și pentru urmașii românilor expulzați acordarea de indemnizații. Între timp erau plătite de la bugetul de stat indemnizațiile urmașilor deportaților minoritari din România.

Cu două săptămâni înainte de intrarea în plată a indemnizațiilor pentru urmașii românilor expulzați, guvernul PSD-PNL-UDMR amână plățile pe motiv că acestea ar pune  în pericol bugetul consolidat de stat! DOAR plata celor câțiva urmași ai românilor uciși, expulzați și strămutați în 1940!

Sate întregi de români din zona Carei au cunoscut  ororile instaurării ocupației hortyste din 1940 iar acum sunt abandonați de un guvern care le vrea doar impozitele nu și necazurile și păsurile.

La data de 17 decembrie 2021 s-a adoptat OUG 130 care prevede la art.XL că se amână doar plata indemnizațiilor românilor.

Guvernul rușinii naționale! Urmașii românilor expulzați în 1940 nu au aceleași drepturi cu minoritarii din România

Avem parlamentari sătmăreni de la PSD, PNL și USR care ar fi putut depune în Parlament câte  o interpelare așa cum au procedat alți parlamentari din alte județe dar pentru ei se pare că e mai importantă alianța cu UDMR decât respectul pentru cei care s-au sacrificat  pentru a-și păstra identitatea națională în acest colț de țară românească. Nu abandonăm și acționăm pe cale juridică pentru a obliga guvernul să acorde românilor drepturi egale cu ale minoritarilor.

Politicienii sătmăreni investesc în apariții pe sticlă și în presă cu orice subiect înafară de cel ce presupune restabilirea egalității în drepturi a românilor cu minoritățile. S-au găsit însă oameni de bine, cu simțăminte românești și cu pregătire juridică care susțin cauza celor umiliți și desconsiderați de un guvern ignorant.

ing.Daniela Ciută,

președinte filiala Carei a Asociației românilor expulzați, refugiați și strămutați în 1940

 

 

 

 

Lasati un comentariu