Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Naționale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Nu uitați de martirii din perioada ocupației hortyste!

• publicat la: 14 mai 2022
Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Naționale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Nu uitați de martirii din perioada ocupației hortyste!

Frumos gestul premierului de a transmite un mesaj cu prilejul Zilei Naționale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Așteptăm unul similar în ziua de 30 august, atunci când pentru românii din Ardealul de Nord cedat Ungariei hortyste în 1940 a început iadul pe pământ. Nu uitați, domnule prim ministru, că românii au fost abandonați de statul român în 1940 iar acum, în 2021, ați semnat ordinața de urgență prin care amânați plata indemnizațiilor urmașilor celor care și-au apărat de multe ori cu prețul vieții identitatea. Dacă nu aveți consilieri care să cunoască istoria vă vom aduce noi mereu aminte de perioada de ocupație hortystă 1940-1944 din Ardealul de Nord.

„Au trecut aproape trei sferturi de secol de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României, din noaptea de 14 mai – 15 mai 1948, pus la cale de regimul comunist opresiv de la acea vreme împotriva a mii de tineri, intelectuali, reprezentanți ai Bisericii și mulți alți români care au îndrăznit să se opună unui regim ostil libertății și democrației.

Au urmat decenii de comunism în care alte milioane de români au simțit opresiunea dictaturii, supuși unor încălcări grave ale libertăților fundamentale sau care au pierit în închisori și lagăre de muncă forțată.

Marcăm astăzi Ziua Națională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste cu gândul că destinul democratic al României, la care ei au visat, a devenit realitate.

Cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce exemplului lor de demnitate și curaj împotriva dictaturii este să le păstrăm vie amintirea și să nu uităm că sacrificiul lor este la temelia parcursului nostru liber și democratic, de stat european și euro-atlantic, pe care suntem datori, la rândul nostru, să-l consolidăm și pentru generațiile următoare.”

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României

14 mai : Începutul valului de arestări politice din România.
În noaptea 14-15 mai a anului 1948 zeci de mii de oameni, au fost arestați de către autoritățile comuniste din România, fiind învinuiți că sunt împotriva „noului regim”. Aceste arestări ce făceau parte dintr-un amplu plan pregătit de Moscova, au fost puse în practică de generalul Gheorghe Pintilie (pe numele său adevărat, Pantelei Bodnarenko), de colonelul Alexandru Nikolski (Boris Grundberg) şi de ministrul de interne de la acea dată,Teohari Georgescu (Baruh Tescovici).
Prin Ordinul nr. 105 emis de Teohari Georgescu, în noaptea de 14-15 mai 1948 a fost declanșată operaţiunea de arestare a celor care erau împotriva regimului comunist, această operațiune fiind desfășurată concomitent pe tot teritoriul țării. Trebuie amintit faptul că de mai mult timp șefii unităților de siguranță din cadrul Ministerului de Interne erau în posesia unui plic sigilat, pe care aveau indicația de a-l deschide atunci când vor primi un anumit semnal şi de a executa ordinele aflate în el. Se subînțelege că ordinul era acela de a aresta imediat persoanele înscrise pe acele liste.
Astfel, în acea noapte au fost arestați părintele Nicolae Steinhardt, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu și o serie de preoți și teologi cunoscuți precum Arsenie Boca, Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu , precum și alte mii de români ce se opuneau comunismului.
Cei arestați au fost supuși unor metode de tortură îngrozitoare, pentru a divulga numele celor care luptau împotriva regimului comunist, dar și cine sunt gazdele, sprijinitorii ori simpatizanții lor.
Așa se face că mulți dintre cei arestați au murit în anchetă în săptămânile și lunile care au urmat, asta deoarece arestările au continuat zi de zi şi noapte de noapte, în tot anul 1948. Un șir interminabil de procese aveau să fie deschise în acel an,iar informațiile despre aceste vor umple paginile ziarelor, presa puterii relatând cu lux de amănunte judecarea şi condamnarea a tot mai multe loturi de arestați care își propuseseră, în accepțiunea puterii, să contracareze „binefacerile noii orânduiri”. Pentru cei arestați și condamnați, au urmat ani lungi de chinuri în înfiorătorul sistem concentraţionar comunist, fiind supuși la un adevărat regim de exterminare fizică, psihică și morală .
Cu toate acestea, cei mai mulți au avut o atitudine demnă, suportând privațiunile şi umilințele, mărturisind valorile creștine şi naționale, dovedind o etică superioară prin atitudinea față de semenii lor, asta în acele condiții în care teroarea îl transformă pe om în fiară. Unii dintre ei s-au distins ca adevărați sfinți ai închisorilor, rămânând în memoria camarazilor lor prin dragostea şi resemnarea luminoasă cu care în care au înțeles să-şi sfârșească zilele, ca adevărați martiri. O parte a celor intrați în 1948 în închisori, au fost eliberați abia în 1964, prin câteva decrete date ca urmare a presiunilor lumii occidentale asupra regimului comunist, iar odată ieşiți din închisori, într-o societate care nu-i voia, izolați şi discriminați , aceștia au mai găsit puterea de a-i ierta pe cei ce le făcuseră atâta rău.
  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasati un comentariu