Pe 28 iunie 1883, ziaristul Mihai Eminescu este sacrificat pentru „integrarea europeană”!

• publicat la: 28 iunie 2022
Pe 28 iunie 1883, ziaristul Mihai Eminescu este sacrificat pentru „integrarea europeană”!

 “Pe 28 iunie 1883, ziaristul incomod Mihai Eminescu, conducătorul jurnalului conservator “Timpul”, este arestat și apoi internat forțat într-o clinică de boli nervoase. Câțiva eminescologi s-au aplecat cu acribie, mai ales în ultimii ani, asupra misterelor acestei zile. Profesorul Nicolae Balint ne oferă, în exclusivitate, un interviu cu profesorul Nae Georgescu, autorul lucrărilor Boala și moartea lui Eminescu și Eminescu. Ultima zi la Timpul (Dosar de presă). Cartea argumentelor, printre multe altele dedicate poetului și jurnalistului naționalist Mihai Eminescu. În lucrarea din urmă, eminentul eminescolog tratează exact această zi de 28 iunie 1883, când prim-redactorul ziarului “Timpul” își publică ultimul editorial de presă dedicat, parca previzionar, condiției libertății presei și a jurnalistului, informează Active News.

***

  “Autorul arată cum toţi prietenii lui Eminescu, începând cu junimiştii de frunte, ca Titu Maiorescu, Theodor Rosetti ori Iacob Negruzzi, şi sfârşind cu ziariştii foarte apropiaţi, că Ioan Slavici ori I.L.Caragiale,  părăsiseră, de fapt, această corabie pentru a se îmbarca în  echipele puterii, poetul rămânând singurul ziarist  pe baricadele opoziţiei, alături de câţiva membri marcanţi ai acesteia, ca Al. Lahovari ori Mihail Kogălniceanu, care, însă, erau oameni politici, parlamentari angajaţi, nu ziarişti propriu-zişi. Mai mult, propriul său ziar, TIMPUL, care a câştigat victorii de presă răsunătoare datorită lui Eminescu, ei bine, ziarul îşi schimba direcţia şi orientarea şi imediat confirma nebunia marelui poet. Cartea desfăşoară cu febrilitate documente de acest fel, rezultând un Eminescu tragic, prins într-o  capcană fără putinţă de ieşire, dar în acelaşi timp puternic, luptător: el a căzut luptând.”. În interviul de mai jos, Nae Georgescu consideră, cu sublinierea autorului intervievat, că “MARELE OM DE PRESĂ, CEL CARE A FĂCUT ISTORIE ÎN PRESA TIMPULUI ȘI A BĂGAT PRESA ÎN ISTORIE, A FOST ÎNVINS TOCMAI DE CĂTRE PRESĂ”. 

Integral pe Active News

***

https://www.activenews.ro/cultura/ACOPERIREA-CRIMEI.-Ingropat-a-doua-zi-dupa-mutilarea-creierului.-17-iunie-1889-Singura-imagine-de-la-inmormantarea-lui-Mihai-Eminescu-Romanul-Absolut.-Eminescu-cel-mai-mare-doctrinar-al-nationalismului-Reportaj-din-Universul-117246

 

Lasati un comentariu