,,O statuie trezește mai multe pasiuni când este mutată,, spune specialistul care nu vrea statuia lui Avram Iancu în centrul istoric Turda

• publicat la: 12 iulie 2022
,,O statuie trezește mai multe pasiuni când este mutată,, spune specialistul care nu vrea statuia lui Avram Iancu în centrul istoric Turda

,,O statuie trezește mai multe  pasiuni atunci când este dislocată, mutată, decât atunci când stă mereu pe  locul ei,, a menționat Virgil Pop la emisiunea TVR Cluj din această seară, referindu-se la protestul care a avut loc în cursul serii de 10 iulie 2022.

La TVR Cluj a avut loc azi o emisiune de 30 de minute în care au fost invitați cei implicați în mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric Turda, primarul Matei Constantin și prof.Virgil Pop precum și președintele Societății Naționale Avram Iancu, Tiberiu Groza.

Cele două personaje care țin cu dinții de scoaterea statuii Eroului Național Avram Iancu din centrul istoric Turda au folosit același limbaj de lemn care caracterizează funcționarii oportuniști, cu ochelari de cal, fără niciun sentiment național, adânc înrădăcinați pe scaune înalte și plătite generos din bani publici.

Personajul Virgil Pop a spus chiar că centrul istoric unde este acum amplasată statuia lui  Avram Iancu era pentru folosul comunității.

Adică statuia românului AVRAM IANCU, luptător pentru libertatea românilor  nu are ce căuta acolo? Se vrea revenirea la Unio Trium Nationum?

Chiar nu mai aveți pic de rușine și de respect pentru eroul național al țării care vă asigură atâtea avantaje? Am folosit termenul de personaj la adresa lui Virgil Pop pentru a fi în ton cu prezentatorul emisiunii care făcea referire la Eroul Național Avram Iancu folosind expresia ,,personajul Avram Iancu,,.

,, Statuia a fost pusă acolo unde este acum cu un puternic caracter sentimental, profund simbolistic…tema proiectului e de valorificare a acestei piețe, piața care este una istorică, medievală, cândva adăpostea TOATE FUNCȚIUNILE PUBLICE ale orașului! Era loc de adunare  tâg periodic, loc pentru absolut toate evenimentele comunității…pe parcursul modernizării societății, aceste funcțiuni au fost  înlăturate ..proiectele care se fac în occident în ultimii 50 de ani și la noi de 20 de ani încearcă să revitalizeze ac centre..spații comunitare pentru organizat evenimente publice ale comunității!,, a mai declarat Virgil Pop care nu știe prea bine să socotească din moment ce afirmă că în acest an se împlinesc 122 de ani de la moartea lui Avram Iancu când de fapt se împlinesc 150 de ani.

Cât de lipsit de orice sentiment național poate fi personajul care afirmă că se dorește refacerea centrului istoric fără statuia lui Avram Iancu pentru că aceasta ar deranja evenimentele publice ale comunității?!

,,În imaginea de  la momentul amplasării statuii se vede cât de rău stă statuia iar protestatarii nu văd ridicolul acestei amplasări defectuoase,, continuă să ni se dezvăluie personajul Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a monumentelor istorice. Aducem la cunoștința personajului neiubitor de Erou Național Avram Iancu că printre protestatari au fost mulți intelectuali, unii chiar arhitecți așa că nu e cazul să desconsidere capacitățile intelectuale ale celor prezenți la Turda în seara zilei de 10 iulie 2022.

Tiberiu Groza, președintele Societății Naționale Avram Iancu, a făcut precizările de rigoare privind solicitările tuturor asociațiilor prezente la protest și a rămas ferm pe poziție: NU DORIM mutarea statuii românului Avram Iancu din centrul istoric Turda. O atitudine demnă de un președinte al Societății Avram Iancu.

Locul pregătit de administrația turdeană împreună cu ,,specialiștii,, de la comisia zonală a monumentelor istorice este  lângă peretele lateral al bisericii romano-catolice. Recomandăm consilierilor care au greutăți în a păstra statuile românești pe locurile lor, să se inspire de la careieni. La Carei, fiecare statuie stă pe locul unde a fost amplasată inițial, fiind bine întreținute, chiar dacă nu avem niciun român în conducerea municipiului.

ing.Daniela Ciută,

participant la protest

Lasati un comentariu