Statuia româncei Otilia Marchiș din Carei este mereu ,,decorată,, cu tricolor maghiar

• publicat la: 14 iulie 2022
Statuia româncei Otilia Marchiș din Carei este mereu ,,decorată,, cu tricolor maghiar

La grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre au apărut din nou coroane cu tricolor maghiar. Acesta e rezultatul acțiunilor bezmetice întreprinse de conducerea Primăriei Carei împotriva scriitoarei românce Otilia Marchiș și a interzicerii amplasării de catarg cu tricolor românesc pe domeniul public.

Panglicile maghiare apar constant la statuia din Carei a româncei Otilia Marchiș, secretara literară a lui Anatole France. Să fie atât de mare invidia că o româncă a fost apreciată și aleasă de renumitul Anatole France?

Otilia Marchiș este fiica protopopului român George Marchiș din Carei, cel sancționat pentru că a scris în 1859 poezia Glas peste Carpați ca o manifestare de bucurie  pentru Unirea Principatelor Române.

Otilia Marchiș este sora protopopului Romulus Marchiș, luptător de seamă pentru drepturile românilor din zona Carei, conducătorul delegației participante  la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 când a fost ales și în Sfatul Țării.

Otilia Marchiș este scriitoarea româncă din Carei care a relatat în Cartea Suferințelor despre ororile din închisorile hortyste unde a fost reținută timp de șase săptămâni.

Primăria Carei a sfidat comunitatea careiană și a tratat cu dispreț românii, lansând în 2017 cartea scriitoarei românce din Carei doar în limba maghiară și înlocuind numele autoarei cu o poreclă batjocoritoare.

Lansare de carte Otilia Marchiş şi Ady Endre exclusiv în limba maghiară cu numele autoarei înlocuit de PORECLĂ

Careienii nu pot cumpăra de la librăria Karul Libris cartea Otiliei Marchiș

Urmare a numeroaselor intervenții ale Buletin de Carei, Primăria Carei a publicat și versiunea în limba română a volumului Otiliei Marchiș, Cartea Suferințelor, dar lansarea a avut loc doar pentru angajații din primărie și împreună cu un volum de poezii exclusiv în limba maghiară.

Lansare de carte semnată Otilia Marchiș în prezența angajaților din Primăria Carei. Dezinformările de pe pagina Primăriei

Nu a fost lipsită de atacuri la adresa româncei Otilia Marchiș nici dezvelirea grupului statuar din 17 noiembrie 2017. Tinerilor elevi li s-a inoculat atent semnificația poreclei batjocoritoare la adresa scriitoarei din Carei.

Cercetaşii şi mizerabila referire la scriitoarea româncă Otilia Marchiş

Am semnalat acțiunile de la statuia scriitoarei românce Otilia Marchiș Poliției Locale care poate urmări pe camerele de supraveghere cine se face vinovat de toate aceste provocări. Dispecerul de la Poliția Locală menționează constant că e vorba de 2 copii dar care sunt mereu supravegheați de doi adulți. Cu alte cuvinte, adulții nu au curajul să acționeze  și trimit doi copii în locul lor. Poliția a ascuns și făptuitorul vandalizării plăcii de la bustul lui Avram Iancu, autorul furtului panglicilor tricolore dela bustul lui Simuion Bărnuțiu precum și a autorului înscrisurilor pe clădiri împotriva primarului care tăia sute de arbori din Parcul Dendrologic. Așa că toți cei care întreprind acțiuni antiromânești sunt încurajați să continue.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu