Se forțează mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric Turda. Consilierii reclamă lipsa anexelor din materialele primite

• publicat la: 15 august 2022
Se forțează mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric Turda. Consilierii reclamă lipsa anexelor din materialele primite

Primarul din Turda nu are proiect de hotărâre pentru mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul civic și încearcă marea cu degetul prin ședința de mâine, 16 august 2022 când le pune în brațe consilierilor locali un proiect fără anexele la care se face referire. La  ce cheltuieli conexe se referă primarul ce joacă alba-neagra cu proiectele de consiliu?

Asaltul asupra simbolurilor românești din Transilvania este tot mai acerb din partea autorităților locale cu concursul guvernanților.

Dacă la Carei trebuie să luptăm pentru păstrarea proiectului Monumentului Ostașului Român semnat de sculptor Gheza Vida și arhitect Anton Dâmboianu, la Turda se duce lupta pentru păstrarea Eroului Național Avram Iancu în centrul istoric iar la Oradea pentru eliberarea lui Mihai Eminescu din dulapul de scânduri și repunerea pe soclu a voievodului Mihai Viteazul.

Primăria Turda a anunțat o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru data de 16 august și supune atenției consilierilor  un deviz general al proiectului despre care primarul spunea că prevede mutarea statuii lui Avram Iancu dar consilierii îl contrazic și spun că proiectele de hotărâre oferite lor  nu aveau această prevedere.

Un grup de consilieri ne-a sesizat despre faptul că proiectele de hotărâre primite spre studiu pentru ședința din 16 august 2022 NU CONȚIN anexa 1 la care se face referire, devizul general actualizat pentru care li se cere votul.

Cu alte cuvinte, primarul Cristian Matei vrea vot în orb al consilierilor…după modelul evazionistului Kovacs de la Carei.

Se procedează la fel ca în cazul  HCL 120 din 17 mai 2018 când consilierii au votat pentru un proiect de modernizare din care lipsea specificația privind  mutarea statuii lui Avram Iancu pentru ca mai apoi primarul să spună că acel proiect prevedea mutarea. Să se fi modificat proiectul înainte de a ajunge pentru aprobare la Instituția Prefectului Cluj?

Un primar prins cu mâța-n sac! Proiectul oferit consilierilor spre vot nu prevedea mutarea statuii lui Avram Iancu

Consilierii locali din Turda au dreptul să știe pentru ce anume votează, să știe de ce se ascunde un deviz general actualizat al unui proiect controversat care potrivit celor afirmate de primarul Matei prevede mutarea statuii Eroului Național Avram Iancu din centrul istoric taman în anul în care comemorăm 150 de ani de la dispariția sa fizică.

Eroul Național Avram Iancu trebuie comemorat la 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice cu onoruri deosebite și nu mutat din centrul istoric al municipiului Turda.

Cine va plăti pentru deteriorarea soclului pe care stă statuia lui Avram Iancu?

Daniela Ciută

 

 

Lasati un comentariu