Tulnicul românesc va răsuna la Castelul Karolyi din Carei. Concert cu intrare liberă

• publicat la: 22 august 2022
Tulnicul românesc va răsuna  la Castelul Karolyi din Carei. Concert cu intrare liberă

Fundația Mircea Florian vă oferă un concert extraordinar de tulnice în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi.

Evenimentul se datorează celei de-a opta ediții a Școlii de vară de Tulnice care are loc în perioada 22.05.2022 – 26.08.2022 la Centrul de cercetări arheologice Bobald.

Evenimentul va avea loc miercuri, 24 august 2022 de la ora 19. Intrarea este liberă.
Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Grof Károlyi”.

Tulnicul este un instrument muzical românesc străvechi care face parte din zestrea națională. Cu aproximativ o sută de ani în urmă, în casa fiecărui moț se găsea măcar un tulnic, la care ştia să cânte întreaga familie.

Pe vremuri, acesta era folosit ca mijloc de comunicare și instrument pentru interpretarea cântecelor, încă de pe vremea dacilor, dacă este să ne luăm după spusele istoricilor.

Localnicii folosesc şi acum tulnicul atât ca instrument muzical, cât şi ca mijloc de comunicare, în satele risipite prin munţi.

Pentru cel de-al doilea rol practic al tulnicului, utilizatorul trebuie să ştie atât cântările specifice care anunţă plecarea la diferite munci şi etapele de lucru, cât şi pe cele destinate unui eveniment major din viaţa omului: naştere, botez, nuntă sau deces.

În trecut, sunetul tulnicului punea pe fugă animalele de pradă sau anunţa primejdia unui război, iar, pe timp de pace, înlocuia dangătul clopotelor de biserică, anunţând sărbătorile creştineşti.

Conform obiceiului, transmis din generație în generație, cântările și chemările de tulnic sunt interpretate de o singură tulnicăreasă. Dacă sunt mai multe tulnicărese, ele pot cânta toate același cântec sau pot interpreta pe tonuri cu un singur tulnic solist. Fiecare tulnic are un sunet aparte, care depinde de lungimea tulnicului și de calitatea lemnului din care este construit.

Lasati un comentariu