La Mulți Ani acad. Marius Porumb!

• publicat la: 9 octombrie 2022
La Mulți Ani acad. Marius Porumb!

ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei urează astăzi cu deosebită considerație și bucurie un sincer LA MULȚI ANI academicianului Marius Porumb!

Suntem onorați că a acceptat să fie Membru de Onoare la despărțământul careian al ASTRA.

Îi dorim multă sănătate, putere  de muncă și bucurii alături de cei dragi!

Academicianul Marius PORUMB este Istoric de artă, Directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, Filiala Cluj−Napoca.

S−a născut la 9 octombrie 1943 în localitatea Grozești−Lăpușna, Republica Moldova. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca (1961−1966). În anul 1973 devine doctor în istorie, specialitatea istoria artei, cu o teză elaborată sub coordonarea acad. Virgil Vătășianu, „Icoane românești din Transilvania (sec. XV−XVIII)”. A urmat specializări în domeniul civilizației și culturii bizantine la Ravenna, Italia (1971) și la Bari (1977, 1978, 1980, 1981, 1984).

În perioada 1966−1990 a fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj−Napoca. Începând cu anul 1992 este director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Cluj−Napoca. În perioada 1984−1985 a susținut cursuri postuniversitare la invitația Academiei de Arte București. Din anul 1990 este profesor și conducător științific de doctorat în specialitatea istoria artei al Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca.

Este coordonatorul principal al monumentalei lucrări ARTA din România, lansată în anul 2019 la Academia Română și prin bunăvoința domniei sale, și la Carei, de Ziua Armatei, în același an.

Ampla lucrare, cuprinde materiale ale celor mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România și este o remarcabilă realizare, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini de text și peste 2100 fotografii color, numeroase desene, planuri, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.

Moment istoric la Carei. Carte-monument lansată de academicianul Marius Porumb

ARTA din ROMÂNIA lansată la Carei de Ziua Armatei

.

 

Alese mulțumiri, la ceas aniversar, pentru susținerea acordată în protejarea Monumentului Ostașului Român de la Carei, opera sculptorului Gheza Vida.

ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei

Album „Gheza Vida – Centenar 1913-2013″, editat de Academia Română

 

Lasati un comentariu