Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire

• publicat la: 8 noiembrie 2022
Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire

La 8 noiembrie 1869, s-a născut medicul Nicolae Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (m. 19 iulie 1931).

Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie al Universității de Medicină si Farmacie din Bucuresti, este cel care a descoperit pentru prima oara, în 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism.

Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante în reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.

Enciclopediile îi prezintă însă, la acest capitol, pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting si Charles Best care, în 1922, aveau să primească Premiul Nobel, în dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de muncă si stăruință în laborator ai profesorului au fost furati de cei doi tineri canadieni, care luaseră cunoștință de munca românului din publicatiile vremii. In baza articolelor acestuia, ei au reusit să izolelze insulina si să o folosească în tratarea unui pacient. Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revistă de specialitate belgiană rezultatele cercetărilor sale sub titlul “Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar că n-o numise insulină, ci pancreină. In 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucurestiul. A trebuit să-si amâne anuntarea rezultatelor definitive.

Sursa: descopera.ro

Lasati un comentariu