Personalitate careiană de talie națională: Maria Cupcea la 120 de ani de la naștere

• publicat la: 6 ianuarie 2023
Personalitate careiană de talie națională: Maria Cupcea la 120 de ani de la naștere

Careiul a fost un adevărat focar de cultură de-a lungul secolelor și a avut numeroase personalități românești care au fost deosebit de apreciate la nivel național și uneori chiar mondial. Familiile de români din Carei au fost  puternice și au luptat constant pentru păstrarea identității românești știut fiind că în perioadele de ocupație se derula un proces de deznaționalizare.

Un reprezentant de seamă al românilor din Carei  a fost  Maria Cupcea, fiica preotului Petru Cupcea, a Augustei Pteancu. Artista emerită Maria Cupcea s-a impus prin talent şi dăruire în viaţa artistică naţională, atât ca actriţă de teatru şi film, cât şi ca profesoară şi compozitoare.

La 6 ianuarie 1903 la Fegiernic, s-a născut Maria Cupcea, fiica preotului Petru Cupcea.   A urmat şcoala primară la Carei.  Gimnaziul şi liceul le-a urmat la şcolile româneşti ale Beiuşului. În 1920 s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă dramatică din Cluj, unde a absolvit în 1926 secţia de pian, iar în 1928 secţia de compoziţie. Din 1924 a urmat, în paralel cu muzica, secţia dramă a Facultăţii de teatru. În perioada studiilor a lucrat ca secretară la un liceu pentru a se întreţine.

S-a căsătorit cu dr. Victor Munteanu, cu care a avut un fiu, Dan Munteanu, biolog ilustru devenit ulterior membru corespondent al Academiei Române. Careienii au avut posibilitatea de a-l întâlni pe acad.Dan Munteanu, fiul Mariei Cupcea,  la simpozionul dedicat renumitului dascăl George Pteancu, ce a avut loc în data de 18 octombrie 2015, în organizarea ASTRA Carei. aici

În 1929, Maria Cupcea  se angajează ca profesoară de muzică la Liceul din Turda, de unde  trece apoi la Liceul „Principesa Ileana” (Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj Napoca). În acelaşi timp era angajată la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A jucat pe scena Naţionalului Clujean 35 de stagiuni. Între anii 1949-1955 a fost rector al Institutului de Teatru din Cluj.

Maria Cupcea a debutat în film în 1957 în „Citadela Sfărâmată”, regizat de Marc Maurett. A jucat rolul bătrânei din pelicula „Sărutul” în regia lui Lucian Bratu. A fost mama lui Nică în „Amintiri din copilărie”, film regizat de Elisabeta Bostan, şi „Gazda” în în „Gaudeamus igitur”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.

A mai jucat în „Patima”, realizat în 1975 de regizorul George Cornea. În 1977 o regăsim în filmul de debut al regizorului Dinu Tănase „Trei zile şi trei nopţi”.

A fost şi o talentată compozitoare. A compus muzică simfonică şi muzică de scenă la spectacolele Tessa de Jean Girardoux, Bacantele şi Hecuba de Euripide, Maria Stuart de Fr. Schiller, Viforul de Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

A scris foarte multe articole despre teatrul românesc, dar şi piese pentru copii, precum Povestea porcului după Ion Creangă, Sânziana şi Pepelea după V. Alecsandri.

În 1951 a fost laureată a Premiului de Stat, iar din 1956 a primit titlul de artistă emerită.

S-a stins din viaţă în 1984 la Cluj-Napoca.

O astfel de personalitate crescută și educată la Carei merită cu prisosință un bust. Primăria Carei din România nu organizează nici recepție și nici moment aniversar așa cum procedează în cazul minorităților.

Cu acazia aniversării a 120 de ani de la nașterea actriței și compozitoarei Maria Cupcea, la Castelul Karolyi au fost expuse imagini din filmele în care a jucat artista și copii fotografice ale afișelor filmelor respective. Materialul a fost realizat de Bogdan Georgescu și poate fi vizionat doar până în data de 9 ianuarie 2023.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu