Personalități careiene: Matei Francisc și Vasile Șuta

• publicat la: 9 ianuarie 2023
Personalități careiene: Matei Francisc și Vasile Șuta

La data de 8 ianuarie s-au împlinit 110 ani de la naşterea lui MATEI  FRANCISC, profesor de educaţie fizică, antrenor şi sportiv de performanţă. A fost profesor și director la Liceul Vasile Lucaciu din Carei.

A fost participant la Olimpiada din 1936 de la Berlin, component al echipei de gimnastică a ANEFS (echipa naţională). Pentru valoroasa şi cuprinzătoarea sa activitate didactică şi sportivă a fost distins cu “Medalia Muncii” clasa a V- a, cu medalia “Merite Sportive” clasa a III- şi clasa  I, cu Diploma de Onoare, conferită de către Federaţia Română de atletism.

El provine din comuna Balc- Bihor. A absolvit Liceul “Emanoil Gojdu” din Oradea, în 1930, şi Institutul Superior de Educaţie Fizică din Bucureşti în 1936. În învăţământ a obţinut gradul II şi gradaţia de merit şi a funcţionat fără întrerupere la următoarele şcoli: Liceul Militar “Nicolae Filipescu” din Predeal, Şcoala Normală de Băieţi “Solomon Haliţa” din Năsăud, Liceul de Băieţi din Sighişoara, Liceul de Băieţi “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Scoala Normală de Băieţi din Buzău (Profesor şi subdirector), Liceul Mixt fost Vasile Lucaciu din Careii Mari ( profesor şi director), Şcoala Pedagogică de Educaţie Fizică din Predeal, Şcoala Pedagogică Mixtă din Oradea, Şcoala Medie Nr. 1 din Oradea (actualul Liceu “Emaniul Gojdu”). La Liceul  “Samuil Vulcan” din Beiuş a funcţionat ca profesor de educaţie fizică şi ca responsabil al Şcolii Sportive de la 1 septembrie 1956 până la 1 septembrie 1973, când se pensionează.

În îndelungata sa activitate pe tărâmul educaţiei fizice şi sportului a pregătit numeroase cadre de sportivi cu performanţe deosebite, a condus diferite tabere sportive, a activat ca antrenor la multe altele şi a fost arbitru la numeroase campionate naţionale şi internaţionale. Dintre sportivii pregătiţi îi putem aminti pe următorii campioni: Traian Sudrigianu- deţinător a opt recorduri naţionale, component al echipei naţionale de atletism alături de Iolanda Balas, Ioan Mărculescu, Geta Bulc, Carol Olah, Vasile Obreja, Vasile Mureşan, Gheorghe Popa Bota, Viorel Boiţ, Ilie Puia, Milu Raţ (plecat în SUA, care l-a apreciat enorm), Vasile Marcu, Vanda Tempeanu, Bernard Walter şi mulţi alţii.

Continuă, după pensionare, o muncă susţinută pentru pregătirea cadrelor sportive.  A fost antrenor la lotul naţional de atletism. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Beiuş.

S-a stins din viaţă la 12 aprilie 2003, fiind înmormântat lângă soţia sa în Cimitirul din Deal din Beiuş.

Din galeria profesorilor care au dus faima şcolii careiene dincolo de graniţele judeţului se numără şi preotul profesor Vasile Şuta, de la a cărui naştere aniversăm azi, 130 ani. El provine din Cig, lângă Tăşnad.

Studiile teologice le-a urmat la Seminarul Episcopal din Gherla, apoi şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere din Cluj. În 1932 a fost hirotonit preot de epsicopul dr. Iuliu Hossu.

În 1936 îl regăsim în corpul profesoral al Liceului „Vasile Lucaciu” din Carei  alături de prof. Aurel Coza, director, prof.Ujhazi (pictorul iconostasului din Căpleni), desen, Cornel Doboşi, Dimitrie Şimea, Ioan Bălăban, Alexa Orban, Coriolan Pop, Szolomayer Ioan şi Ranzaz Iosif. În acelaşi timp era paroh de Căpleni şi Lucăceni.

În 1948 episcopul Valeriu Traian Frenţiu îl numeşte în parohia Balota (jud. Sălaj) de unde este scos de Mitropolitul Nicolae Bălan. Rămas fără serviciu, cu patru copii, se retrage în localitatea natală Cig de unde este arestat în 16 august 1952. I s-a confiscat averea şi a fost trimis în lagărul de muncă forţată Ghencea – Bucureşti unde a murit în 4 august 1953.

Daniela Ciută

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu