Sfințirea plăcii memoriale Gheza Vida și parastas la Catedrala episcopală Baia Mare

• publicat la: 4 martie 2023
Sfințirea plăcii memoriale Gheza Vida și parastas la Catedrala episcopală Baia Mare

Vineri, 3 martie 2023, a avut loc la Baia Mare dezvelirea  plăcii memoriale Gheza Vida pe casa în care a locuit  și a creat.

Numeroși apropiați ai familiei acad.Marius Porumb și Zoe Vida, iubitori ai operei renumitului artist Gheza Vida, șefi de instituții, vecini, au asistat la momente emoționante de evocare a sculptorului.

După dezvelirea plăcii de către Zoe Vida Porumb, fiica artistului, şi academician Marius Porumb, PS Episcopul Iustin a purces la sfințirea acesteia și a rostit rugăciuni de binecuvântare.

GALERIE FOTO

Corul restrâns al Catedralei episcopale a oferit  momente înălțătoare de cântece patriotice  și religioase.

Din partea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” au participat dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei, şi Daliana Bonaţ, director adjunct de specialitate. A fost prezent și Despărțământul ASTRA Carei în semn de respect, de considerație  pentru zestrea lăsată careienilor de maestrul Vida.

Acest moment a făcut parte din seria evenimentelor de comemorare în cadrul simpozionului „Vida 110 – 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida”, organizat de Academia Română, Municipiul Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș şi Asociația Ars Transsilvaniae România.

În data de 4 martie, de la ora 12, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost săvârșită slujba parastasului pentru Gheza Vida, moment cu care se încheie seria manifestărilor de 3 zile dedicate aniversării a 110 ani de la nașterea sculptorului Gheza Vida.

În veci pomenirea lui!




..



..

 

Lasati un comentariu