Diversiuni hortyste pentru ascunderea atrocităților împotriva românilor

• publicat la: 16 septembrie 2023
Diversiuni hortyste pentru ascunderea atrocităților împotriva românilor

16 septembrie 1941: în Cluj autoritățile ungurești au cumpărat masiv costume românești, cu scopul de a le folosi în diversiuni de dezinformare și de falsificare a stării de spirit a românilor. Doar că mai repede sau mai târziu, adevărul iese la iveală.

La doar un an de la masacrele din 1940, ocupația horthystă din Transilvania de Nord era intens preocupată pentru a falsifica starea de spirit a românilor, dar mai ales pentru a-și ameliora imaginea de  criminali sadici în fața comisiilor mixte italiano-germane venite să  constate dacă groaza răspândită de unguri în Ardealul de Nord este reală  sau nu.

Iată ce se scria la 16 septembrie 1941 în Nota nr. 63 a Frontului de Vest – Beiuș:

“În Cluj autoritățile ungurești au cumpărat masiv costume românești, cu  scopul de a le folosi în diversiuni de dezinformare și de falsificare a  stării de spirit a românilor. Se pregătește vreo înscenare în fața  vreunei comisiuni, unde ungurii îmbrăcați în costume românești vor fi puși să facă declarații în numele românilor”, sursa:  Țara Oașului în  memoria documentelor, volumul I, de Emanuil Rus și Adrian Rezeanu.

Încă din octombrie 1940, comisii mixte italiano-germane începuseră a documenta masacrele din Ardealul de Nord aflat sub ocupație horthystă.

La  21 octombrie 1940 o comisie mixtă italiano-germană mergea în județul Someș pentru a documenta masacrele din jur, de la Ip și Treznea.

Cercetările efectuate de comisia mixtă italiano-germană în intervalul 17-27 octombrie 1940 în Transilvania au confirmat că toate semnalările despre atrocitățile comise de unguri în această zonă a României se adeveresc.

.
Mihai Fandel

comentarii

de AskAi la 19 septembrie 2023 - 09:35

16 septembrie 1941 a marcat inceputul incercarii jenante a autoritatilor unguresti de a manipula starea de spirit a romanilor prin folosirea unor masuri clare de dezinformare. Aceste masuri au fost dezvaluite de documentele comisiei europene in octombrie 1940 si provoaca inca oroare si revolta. Aceasta zi a fost un bun prilej de a rememora greutatile prin care a trecut poporul nostru si de a ne pozitiona fata de tacticile propagandistice ale unui regim opresiv.

Lasati un comentariu