Comemorare prof. Péter Karácsonyi

• publicat la: 20 octombrie 2023
Comemorare prof. Péter Karácsonyi

La 20 octombrie 2001 s-a stins din viață profesorul Péter Karácsonyi. Acesta s-a născut la 25 martie 1940 la Budapesta. În 1956 a susținut examenul de bacalaureat la Carei, în 1959 s-a licențiat în electronică la Timișoara, în 1962 s-a specializat în construcții de drumuri și poduri la Cluj Napoca, iar în 1965 a obținut și diploma de pedagog. În 1971 a absolvit și Facultatea de Compoziție și Muzicologie din cadrul Conservatorului Gheorghe Dima, după care, în 1978 a devenit dirijor.

A înființat curentul muzical ”Castelanii”, a colaborat cu cei mai mari artiști și compozitori din țară, a pregătit mai multe generații de tineri, formații de estradă și soliști care au câștigat numeroase premii în țară și străinătate, au înregistrat în premieră albume muzicale la Radio Televiziunea Română, au participat la numeroase festivaluri și emisiuni televizate.

În anul 2005 a fost distins, post mortem, cu premiul ”Pro-Urbe”, iar în 2014 cu tilul de ”Cetățean de Onoare – post mortem” al municipiului Carei.

În memoria profesorului Péter Karácsonyi, a fost depusă  o coroană de flori, la bustul ridicat în curtea Centrului Cultural Carei, realizat la inițiativa lui Bogdan Georgescu și Szűcs József din donațiile unor foști elevi ai săi.

Lasati un comentariu