Haos în școli! Cancelariile si secretariatele școlilor au devenit birouri de asistență socială după modificarea criteriilor de acordare a burselor

• publicat la: 7 octombrie 2023
Haos în școli! Cancelariile si secretariatele școlilor au devenit birouri de asistență socială după modificarea criteriilor de acordare a burselor

Plin de ,,intenții bune,,  Ministerul Educației a modificat criteriile de acordare a burselor pentru elevi si a stârnit haos în școli. Cancelariile si secretariatele școlilor au devenit brusc birouri de asistență socială iar profesorii, niște funcționari preocupați să întocmească tabele, să calculeze venituri, să verifice declarații si sentințe, să consilieze părinții cum să interpreteze metodologia de acordare a burselor, care este neclară și aduce multe nemulțumiri.

Termenul limită de depunere a cererilor si a documentației aferente  a fost 6 octombrie  2023.

Noua lege a Educatiei a venit cu modificări importante în ceea ce privește acordarea burselor școlare. Una dintre ele se referă la acordarea burselor de merit fără prag minim de medie.

Concret, în anul scolar 2023-2024, pot beneficia de bursa de merit si elevii cu media 5 sau 6, dacă se numără printre primii 30% dintre elevii unei clase.

Scolile sunt  obligate să verifice veniturile părinților prin platforma ANAF PatrimVen.

Ministerul Educației renunță la Programul „Bani de liceu” și bursa de studiu, începând cu acest an școlar iar bursa monoparentală din acest an scolar NU este conditionată de venit, de pensie alimentară sau custodie exclusivă.

In anul scolar 2023-2024, Ministerul Educatiei acordă următoarele tipuri de burse pentru elevi:

  1. Bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei

  2. Bursa de excelență olimpică II – 700 de lei

  3. Bursa de merit – 450 de lei

  4. Bursa socială – 300 de lei

  5. Bursa pentru mame minore – 700 de lei

  6. Bursa tehnologică – 300 de lei

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

Pot primi bursă de merit doar elevii promovati la toate disciplinele si care au obtinut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul scolar anterior, în conditiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare. 949 de lei este venitul mediu lunar pe membru de familie pentru copiii care vor primi burse sociale.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu