Un sătmărean în rolul lui Avram Iancu din filmul document ce va fi lansat în luna ianuarie

• publicat la: 31 octombrie 2023
Un sătmărean în rolul lui Avram Iancu din filmul document ce va fi lansat în luna ianuarie

Anul viitor se împlinesc două secole de la nașterea celui supranumit „Crăișorul munților“, pentru rolul-cheie avut în Revoluția de la 1848 din Transilvania. O echipă de producție independentă, condusă de actorii Alin Panc și Alexandru Pop – PaPa Pictures, a realizat prima docu-dramă pentru cinematografie dedicată acestei figuri istorice importante. Vă prezentăm primele informații, în exclusivitate. Filmul se numește, sugestiv, „Avram Iancu – Împotriva imperiului“, este regizat de Theo Thorn și îl are în rolul principal pe actorul (sătmărean ca origine) Horia Fedorca, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu – ambii aflați la debut. Va fi lansat în cinema la 24 ianuarie 2024, scrie adevărul.ro.

„Mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu.“

În momentul în care a primit propunerea de a participa la castingul pentru acest film, Horia Fedorca era ca și ales, fiindcă asemănarea sa cu eroul este izbitoare!

Avea 26 de ani, cu doar doi ani mai mult decât Avram Iancu (la Revoluția din 1848), pe care trebuia să-l întruchipeze.

A fost nevoie, însă, și de probe. „Prima dată când l-am văzut, nu mi-a venit să cred ce potrivire fantastică este din punct de vedere vizual. Și m-am bucurat apoi să descopăr că Horia este și un actor foarte bun. Nu exagerez cu nimic când spun că atunci când i-am văzut probele mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu“, a declarat Alin Panc. „Nu mi-a spus nimeni până acum că aș semăna cu Avram Iancu, dar la aceste filmări toți cei de pe platouri au fost impresionați de asta. Mă și strigau, pe acolo, Crăișorule“, a mărturisit Horia Fedorca. Actorul a aflat despre castingul pentru acest film chiar de la regizor. „Am mai filmat împreună cu Theo Thorn și pentru un alt film, care n-a mai ieșit. Astă-vară m-a sunat din nou, ca să mă întrebe ce fac în octombrie. Mi-a spus despre acest film, apoi m-a chemat la casting. Știam că am un program foarte aglomerat, așa că i-am spus că nu are sens să îi trimit o probă. Totuși, el a insistat, spunându-mi că, poate, dacă proba va fi bună, vom reuși să filmăm și în funcție de programul meu. Am trimis două probe, iar pe 10 august am aflat că eu am fost ales să joc Avram Iancu“, a mai spus el.

integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu