Acum 105 ani sosea la Carei generalul francez Henri Berthelot. Diversiunea maghiară

• publicat la: 30 decembrie 2023
Acum 105 ani sosea la Carei generalul francez Henri Berthelot. Diversiunea maghiară

Protopopul de Carei, Romulus Marchiș l-a întîmpinat la 30 decembrie 1918 în gara Carei pe gen. Berthelot, expunându-i în limba franceză durerile românilor din zonă.

Prima vizită a generalului francez în Transilvania după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, cu un tren special, avea să urmeze ruta Orșova, Caransebeș, Lugoj, Timișoara, Belgrad, Arad, Oradea, Debrecen-Carei, iar pe 30 decembrie Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistriţa, Cluj, Alba Iulia, Sibiu în fiecare localitate având scurte întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei şi consiliilor naţionale locale.

Berthelot s-a întâlnit cu delegațiile reprezentative ale naționalităților din partea de vest a României Mari, și a luat act de atrocitățile brutale comise de către unguri (bolșevizați sau anarhici) în zonele pe care încă le stăpâneau la acea dată, teritorii de pe care nu voiau să se retragă, deși aliați le-o cereau. Apoi, trebuie spus, că turneul generalului francez avea loc după ce patru imperii se destrămase (Țarist, Otoman, German și Austro-Ungar), și abdicase necondiționat, iar prezența sa se dorea una pacificatoare într-o zonă în care, românii își declarase Unirea la 1 decembrie 1918, și pe care administrația ungurească și armata nu o părăseau.

Cartea semnată de col. (r) Dr. Constantin Moșincat cu titlul: „Generalul Henri Matias Berthelot – prima vizită în Ardeal după Marea Unire”, sintetizează impresiile de călătorie prin Ardeal care întregesc pe cele din timpul celor 18 luni petrecute în România şi în contact strâns cu armata, când a putut să studieze şi să înţeleagă bine caracteristica sufletului românesc, căruia cu plăcere viu să-i dau o nouă mărturie, după cum scria în raportul său generalul francez.

Dacă la Arad, maghiarii l-au primit cu focuri de puşcă şi revolver, cu vărsări de sânge românesc, la Sibiu românii l-au primit cu o dragoste negrăit de mare, expansivă, care a mişcat până la lacrimi pe simpaticul oaspe francez. Se potrivea absolut cu starea de spirit din Sibiu cuvintele de salut adresate de prim-ministru Ardealului dr. Iuliu Maniu, generalului Berthelot:

“Noi nu vă putem face primiri pompoase ca-n mândrele capital occidentale, dar vă dăm mai mult, vă dăm toată inima şi tot sufletul nostrum românesc”.

La fel a fost primit și la Carei, chiar dacă poștașii maghiari au ascuns telegrama cu data sosirii lui.

Protopopul de Carei, pr.Romulus Marchiș,  ales în Sfatul Țării, l-a întâmpinat de generalul francez apropiat nației române și i-a expus în limba sa situația românilor din acest colț de țară românească.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu