În atenția fostului consilier Megyeri. Cruce ,,legionară,, în biserica Sf.Margareta din Budapesta

• publicat la: 6 iulie 2019
În atenția fostului consilier Megyeri. Cruce ,,legionară,, în biserica Sf.Margareta din Budapesta

Marius Diaconescu scrie pe adevarul.ro despre asaltul dat de cionducera UDMR asupra crucilor românești abia după ce au văzut că nu se susțin celelalte provocări.

Crucea de piatră montată de Primăria din Dărmăneşti în Cimitirul militar internaţional din Valea Uzului a fost văzută de politicienii UDMR abia de câteva zile. După ce au epuizat alte căi de atac, domnii Hunor Kelemen şi Attila Korodi au văzut abia acum forma crucii, care e pusă acolo de mai bine de două luni. Nu e vorba de orbul găinilor, ci de propagandă.

Concetăţenii noştri vor să aducă scandalul la alt nivel internaţional, nu doar între România şi Ungaria, dar vor să implice şi Uniunea Europeană, Statele Unite, Israelul etc. Nu îi interesează cimitirul în sine, ci să atragă atenţia asupra presupuselor probleme româno-maghiare. De ce? E simplu. În 2020 este Centenarul Tratatului de Pace de la Trianon. Un motiv de bucurie pentru români, slovaci şi sârbi, un fals motiv de tristeţe pentru unguri. Fals motiv de tristeţe pentru că doar propaganda secesionistă a Budapestei vede în Trianon o dramă, când, în realitate, prin Tratatul de la Trianon este consfinţită pentru prima dată existenţa statului independent Ungaria!

Dl. Hunor Kelemen susţine că crucea amplasată în cimitirul din Valea Uzului reprezintă un simbol legionar şi avizul dat de Ministerul Culturii trebuie anulat. Ba chiar a trimis o scrisoare către Institutul „Elie Wiesel“ despre această cruce. Practic, acuză instituţiile statului că promovează simboluri fasciste, legionare.

În România, mai ales în Maramureş, există troiţe de lemn realizate în acest stil, de cruce celtică, iar pe porţile de lemn maramureşene printre multe alte simboluri se află sculptată şi crucea celtică.

Crucea celtică este brodată pe îmbrăcămintea de ceremonial bisericească încă din Evul Mediu în lumea bizantină, practică încă în uz şi astăzi, atât în mediul ortodox, cât şi în cel catolic.

În Budapesta, în Biserica Sfânta Margareta (Árpád-házi Szent Margit templom), există un vitraliu cu crucea celtică. După teoria domnilor politicieni maghiari din România, sigur şi această cruce este un simbol legionar. Culmea este că acest vitraliu a fost realizat înainte de sfinţirea bisericii în 1933 din donaţia de 50.000 pengő, pe care a făcut-o un magnat al presei britanice, Sidney Harold Harmsworth (1868-1940), prim viconte de Rothermere, despre care se ştie că a fost un susţinător al nazismului. Ba mai mult, Sidney Harold Harmsworth, sponsorul vitraliului din Budapesta, a fost foarte activ în campania de revizuire a Tratatului de la Trianon în perioada interbelică. În 1927 a publicat în ziarul său, Daily Mail, un editorial, „Hungary’s Place in the Sun“, în care a prezentat un plan detaliat pentru refacerea Ungariei Mari. Se spune că ar fi devenit un înfocat activist pentru interesele revizioniste ale Ungariei cu aportul unei seducătoare unguroaice.

integral pe adevarul.ro

 

Lasati un comentariu